Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Este concluzia trasă de primarul Reşiţei, Ioan Popa, vizavi de starea drumului de centură şi de faptul că, deocamdată, municipalitatea se va rezuma doar la lucrări de reparaţii.

Problema unui drum de centură a tot fost ridicată pe malurile Bârzavei, iar ideea unui adevărat inel de centură a fost trecută pe linie moartă de specialiştii vestului României, care s-au scăpat de-o grijă trăgând concluzia că la Reşiţa nu se înghesuie nimeni să circule. Ei, bine, chiar dacă Reşiţa nu întrece Timişoara la capitolul calvar rutier, ambuteiajele sunt la ordinea zilei şi există ore ale zilei când ai face orice altceva decât să înduri „fluiditatea“ de pe malurile Bârzavei. Iar dacă în peisaj mai apare vreun asfaltator cu poftă de plombat gropi, a paralizat orice mişcare în trafic.

S-a pus problema unui adevărat drum de centură măcar pentru devierea traficului greu, deloc neglijabil, mai ales dacă ne uităm la felul în care arată, în fiecare primăvară, Calea Timişoarei sau actualul drum de centură. Şi dacă tot vorbim de starea din ce în ce mai jalnică a singurei centuri a Reşiţei, l-am întrebat pe primarul Ioan Popa dacă municipalitatea o are în vizor: „Drumul de centură… şi acolo vom lucra, dar tot pe reparaţii. O parte din el este introdusă într-o lucrare mai mare, în care vrem să reabilităm şoseaua care pleacă de pe Valea Ţerovei, de la Parcul Industrial, până în Ţerova, la Biserică. Deci o bună bucată de drum va fi reabilitată complet. Iar cea care urcă pe lângă halda de zgură va fi doar reparată. Acolo aştept să văd ce se întâmplă cu TMK-ul. Eu le-am solicitat să ne predea halda de zgură nouă, Primăriei Reşiţa, pentru că putem accesa fonduri europene. Atâta timp cât nu am o chestiune serioasă cu halda de zgură, eu nu mă pun să fac lucrări de reparaţii capitale, pentru că nu vreau să-mi intre cu traficul greu, că acolo sunt agabaritice, maşini care depăşesc tonajul admis pe şosele“.

Şi dacă TMK-ul ne spune că e gata să-i dea lui Popa toată halda de zgură, iar vechea centură va fi ca nouă, pe unde va fi direcţionat, oare, traficul greu, dacă va fi scos de pe centură?