Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – …dacă vrem să nu ajungem slugi la străini în ţara noastră şi sclavi pe pământul nostru. Iată semnalul tras de producătorii agricoli cu care am discutat. Oamenii cred că nu trebuia vândută nicio palmă de pământ, căci părinţii noştri au luptat pentru el iar acum… nu mai e nevoie de războaie pentru a cuceri ţara altuia.

La Luncaviţa, Dumitru Erimescu a trebuit să vândă din pământul pe care-l avea, dar sub nicio formă n-ar fi vândut la străini. „Am vândut pământ unui vecin dar străinului nu l-aş fi dat nici dacă-mi plătea preţul triplu. Mare greşeală s-a făcut că s-a vândut pământ străinilor, căci uite-aşa ajungem slugi la patroni străini”, spune baciul Mitru. Dac-ar fi conducere, tare ar mai cere socoteală de la cei care-au fost de acord cu asta pentru că… era cândva o lege care nu dădea voie să se întâmple aşa ceva.

Şi nea Ion Păun de la Soceni îşi aminteşte de-o lege prin care dacă cineva vroia să vândă pământ, vecinul lui avea prioritate să cumpere. „Dacă cineva de la noi vrea să cumpere pământ i se cer o grămadă de acte şi băncile pun dobânzi mari. Noi ar trebui să apărăm ce-i al nostru, românii să aibă prioritate şi să fie ajutaţi”, ne spune agricultorul, cu tristeţe în suflet după cele două milioane de hectare deţinute de străini. „O să ajungem cerşetori pe pământul nostru, să ne rugăm de străini să ne lase să câştigăm o pâine”, încheie nea Ion.

Ionel Olariu de la Remetea Pogănici îşi aminteşte ce greutăţi a întâmpinat când a vrut să se dezvolte. „De două ori am încercat să accesez un proiect şi nu ştiu de ce nu s-a aprobat. Mă mai gândesc dacă voi încerca şi a treia oară. Dacă noi facem un proiect, ni se cer 100 de acte, străinilor li se deschid toate uşile”, spune producătorul care crede că pământul nu trebuia vândut străinilor, din cauză că „ne vedem sclavi la noi în ţară, după ce părinţii noştri au luptat pentru pământ”.

Nici Nicolae Bijan din Cornereva nu este de acord. „Pe noi statul nu ne ajută cu nimic, nici acum n-am primit subvenţiile pe 2015. Se ştie că nu e bine să ne înstrăinăm pământul, ai noştri l-au muncit”, sunt cuvintele sale.

Daniel Popa din Oraviţa este de părere că străinilor ar trebui doar să li se dea pământ în arendă. „Nu e normal ca străinii să fie proprietari în ţara noastră. În alte ţări, legea interzice asta, doar la noi se poate. În Ungaria, de exemplu, nicio palmă de pământ nu s-a vândut străinilor. Acum nu mai e nevoie de război pentru cuceriri, acestea se fac şi prin vânzare. Trebuiau ajutaţi ai noştri, cum se întâmplă în alte ţări. Altfel ne trezim că nu mai suntem stăpâni în ţara noastră”, spune apicultorul.