Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – O mică oază de verdeaţă a fost amenajată în curtea grădiniţei reşiţene, situată între unitate şi Pasajul Central. O primă lecţie în aer liber, în curtea unei grădiniţe, într-un parc proaspăt amenajat, a adus în discuţie problema ciuntirii arborilor din oraş şi a tăierii masive a copacilor din împrejurimi.

Învăţăm în aer liber şi protejăm mediul“ a fost numele proiectului prin care preşcolarii de la Grădiniţa cu Program Prelungit „Palatul Fermecat“ din Reşiţa se pot bucura acum această facilitate creată în spatele unităţii, înspre Pasajul Central. 16 iunie a coincis cu momentul finalizării proiectului, fapt pentru care Tamara Potoceanu, directorul unităţii, a precizat: „Cu ajutorul partenerilor noştri, Asociaţia Euroland Banat şi Asociaţia Părinţilor, care ne-au acordat tot sprijinul astfel încât să amenajăm o sală în aer liber, să depăşim puţin graniţele tradiţionalului. Totodată ne-am dorit să sensibilizăm şi preşcolarul, viitorul cetăţean responsabil, în protejarea mediului, pentru că ei nu cresc decât într-un mediu sănătos, pe lângă dragostea pe care trebuie să le-o oferim din tot sufletul“.

Totul a început în luna aprilie iar finanţarea, în cuantum de 11.320 lei, a fost asigurată de un lanţ de benzinării. A fost montat mobilier specific şi au fost plantaţi arbori, totul în jurul unui nuc care domină peisajul, totul fiind împodobit cu obiecte din materiale reciclabile, realizate de cei mici.

„Ideea care ne-a călăuzit a fost, pe de o parte, să coborâm spre cei mai mici, pe zona de educaţie, iar pe de altă parte să încercăm să sensibilizăm părinţii. E important, ţinând cont de ultimele evoluţii în materie de ceea ce înseamnă spaţii verzi şi protecţia mediului în judeţul Caraş-Severin. Mă refer aici la agresivitatea de care a dat dovadă vechea administraţie cu privire la spaţiile verzi existente în oraş, la arborii pe care, în cele mai multe cazuri, i-a ciuntit, la masivele tăieri de păduri din jurul oraşului. E important ca, atât cei mici, cât şi părinţii să devină conştienţi de importanţa acestor spaţii verzi şi de importanţa implicării fiecăruia dintre noi în viaţa comunităţii“, a spus Andrei Szabo, preşedintele Euroland Banat.

Inaugurarea micii oaze de verdeaţă a cuprins şi un program de poezii şi cântece în grai, pregătit de „Mlădiţele Bănăţene“, grupul grădiniţei. „Conceptul de mini grădină botanică şi partea grafică au fost realizate «pro bono» de către arhitectul Dan Cincu, căruia ţinem neapărat să-i mulţumim“, a adăugat Adina Musteţa, educator în cadrul unităţii. La eveniment au mai participat şi Nicoleta Marcu, directorul Casei Corpului Didactic, Ana Damian, inspector şcolar Educaţie Timpurie şi Camelia Şuşco, din partea Consiliului Judeţean.