Caraş-Severin, Romania

RĂCĂŞDIA – Sătenii se plâng că se fură din pădurea comunei, însă sunt reticenţi la ideea de a plăti pentru a avea pază permanentă. Recent, primarul Mirco Lechici a convocat o adunare populară pe această temă, la care au participat aproximativ 60 de săteni. S-au conturat trei variante, însă decizia finală încă nu s-a luat. Pe viitor vor urma alte discuţii pentru a se găsi o soluţie, deoarece la Răcăşdia pădurea aparţine oamenilor.

Dacă punem umărul, putem stopa furturile de lemn. Dacă nu, în doi ani, am putea rămâne fără pădure”, declară primarul. Conform acestuia, cei care nu pot sau nu vor să meargă să-şi ia lemne din pădure, plătesc pe alţii ca să facă asta, iar aceştia iau lemn şi pentru alte scopuri. Aşa, pădurea dispare pe zi ce trece.

Întrucât sătenii sunt proprietari asupra pădurii, s-a discutat ca aceştia să plătească pentru a avea pază. „Sumele ar urma să fie stabilite în funcţie de suprafaţa fiecăruia. Nu sunt sume mari, de pildă, pentru 43 de arii, ar fi de plată cam 80 de lei anual. Dar oamenii nu agreează ideea”, aflăm de la primarul Lechici.

Variantele conturate din ultimele discuţii ar fi fie ca proprietarii să încheie contracte individual pentru paza suprafeţei proprii, fie să se constituie într-o asociaţie, fie să se constituie un ocol silvic privat. „La Bănia funcţionează un asemenea ocol şi intenţionez să cer detalii despre funcţionarea acestuia. Însă ocolul privat ar soluţiona doar problema pazei, nu şi pe cea a exploatării pădurii”, a mai spus primarul din Răcăşdia.

Conform acestuia, urmează ca sătenii să se întâlnească din nou pentru a se hotărî asupra deciziei finale. Problema furtului ca-n codru a fost semnalată deseori, inclusiv către Jurnal de CS.