Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Chiar dacă e pe moarte, vechiul sistem de termoficare încă mai generează furtuni în consiliul local.

În ultima vreme s-a tot vorbit despre managementul defectuos în materie de termoficare, despre pierderi şi despre ineficienţa sistemului, dar urbea de pe malurile Bârzavei s-a desprins cu greu de vechile CET-uri. Toate aceste societăţi au aparţinut Consiliului Local Reşiţa, şi ca urmare autoritate care putea schimba oricând conducerile succesive acuzate mereu că nu fac şi nu dreg. Până la urmă, cea mai recentă conducere a termoficării reşiţene s-a schimbat singură…

CET 2010 a urmat soarta tuturor CET-urilor de până acum şi, după mai puţin de un cincinal de funcţionare, a intrat în insolvenţă. Operatorul a luat naştere în mai 2010, în urma unei asocieri, când aleşii urbei au dat mâna cu cei de la Pieţe. În fruntea CET 2010, în 21 august 2012 aleşii urbei l-au numit pe Constantin Tarbuzan în calitate de administrator unic. Mandatul său a fost reînnoit în 2013 de consiliul municipal, pentru ca acum, în 22 iulie, autoritatea locală să fie notificată de către Constantin Tarbuzan vizavi de faptul că renunţă la mandatul care i-a fost încredinţat.

Renunţarea vechii conduceri şi numirea uneia noi au făcut ca discuţiile între consilieri să se aprindă. Câţiva dintre angajaţii vechiului operator reşiţean de termoficare, prezenţi la şedinţa ordinară a consiliului local de săptămâna aceasta, s-au plâns de faptul că în ultimele două luni au fost ţinuţi şi fără salarii, iar conducerea societăţii putea să-i dea în şomaj de atunci, să nu-i mai ţină legaţi două luni, pentru ca mai apoi să aibă de lucru cu recuperatul salariilor aferente. În plus, oamenii vorbeau despre calificările pe care le au, despre iscirizările necesare în cazul fochiştilor, care acum au fost disponibilizaţi, însă fără de care, legal, nu pot funcţiona centralele. „Ce veţi face când veţi da drumul la centrale şi nu veţi avea oameni?“, îi întreba pe consilieri unul dintre foştii angajaţi.

Consilierul local Florin Viorel Ţurcaş vorbea despre faptul că, dintre vechii angajaţi ai CET, au fost păstraţi doar 20 pe pile şi nu pe alte criterii, şi că nu este firesc ca acum, după ce s-au investit atâţia bani în termoficare, să fie numit un alt director care să ia 7.000 de lei pe lună în locul lui Tarbuzan. După mai multe discuţii, s-a trecut la propunerea unui nou administrator unic. Singura voce care s-a auzit a fost cea a consilierului local Marius Bălean, care l-a propus pe Silvester Orgonaş, reacţia generală fiind una de nedumerire. „Cine este acest Orgonaş?“, „Înainte de a vota, aş fi vrut să-l văd“ – răsunau glasurile aleşilor. Şi, totuşi, vijelia a trecut, iar consilierii locali au aprobat numirea lui Orgonaş în funcţia de administrator special.

Potrivit viceprimarului Ioan Crina, atribuţiile postului sunt limitate: „Nu este o funcţie de conducere executivă. Este o funcţie pe care el efectiv o îndeplineşte vizavi de supravegherea operaţiunilor în cazul falimentului şi a reorganizării judiciare. CET-ul nu va mai funcţiona. Intră în faliment, probabil în septembrie va fi declarat. Avem o societate, Termo Serv se numeşte, care cel puţin în gândirea noastră se va ocupa de montarea centralelor pe care le avem, de transfer şi de o parte din mentenanţa la cele la care este nevoie“.

Antoniu Mocanu