Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin şi Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici”, Liceul „Diaconovici-Tietz” şi Librăria „Semn de Carte”, au marcat joi, la Reşiţa, împlinirea a 200 de ani de la naşterea culegătorului de basme şi folclor Arthur Carl Victor Schott, care, între anii 1836 şi 1841, a trăit şi în Banatul Montan, în localităţile Iam şi Oraviţa.
Cu toate că în anul 1845 acesta a editat împreună cu fratele său, Albert Schott, prima carte în limba germană de povestiri româneşti culese din zona noastră, numele său este prea puţin cunoscut printre bănăţeni. Acesta este şi motivul pentru care Erwin Josef Ţigla, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, a considerat oportună sărbătorirea acestei personalităţi. Manifestările au debutat la prima oră a dimineţii, în Sala „Jean Monnet” a Liceului „Diaconovici-Tietz”, cu o prezentare a elevilor despre viaţa şi activitatea lui Arthur Schott, urmată de dramatizarea în limba germană a povestirii „Dracul şi elevul său”, pusă în scenă de elevi ai claselor a V-a şi a VI-a, coordonaţi de profesoara Ramona Hudak.
„După discuţiile avute cu domnul Ţigla, am hotărât ca împreună cu o parte din elevii mei să punem în scenă o adaptare după basmul lui Arthur Schott. Textul epic a fost prelucrat de noi, există şi nişte momente de improvizaţie, dar ceea ce mă bucură foarte mult este faptul că elevii au fost foarte încântaţi să-şi manifeste creativitatea atât la nivelul construcţiei replicilor cât şi la nivelul rolului jucat în această piesă de teatru”, ne-a declarat profesoara Ramona Hudak.
Discuţiile despre viaţa şi opera lui Arthur Schott au continuat, câteva ore mai târziu, la Librăria „Semn de Carte”. Au dat curs invitaţiei oameni de cultură din Reşiţa, Slatina-Timiş şi Timişoara. Printre aceştia s-au numărat: scriitoarea Edith Cobilanschi, dr. fil. Ada. D Cruceanu, editorul Gheorghe Jurma, publicistul Titus Crişciu, prof. Marcu Mihail Deleanu.
Cu prilejul acestei aniversări, Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa a realizat un plic filatelic ocazional, cu ştampila aferentă, care a fost lansat ieri. Mai trebuie spus că Arthur Carl Victor Schott nu a fost doar culegător de basme şi folclor, ci şi agronom, topograf, cartograf şi geolog.
Roxana Bălan Nafiru
Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro