Reactualizat la:

Omul care toarce misterele rachiei

Omul care toarce misterele rachiei
Scris de Gabi Berger - MACIOVA – Constantin Benec, tata Ginu cum îi spun localnicii din Maciova, a fost cândva tâmplar iar acum prepară licoarea de prune pentru multă lume.

 (1 comentariu)

Rectifica

Are 67 de ani, de loc e din Ohaba-Mâtnic şi a venit la Maciova în 1971, ca ginere în casă. Cazanul îl are de 32 de ani, autorizaţie însă a obţinut doar după Revoluţie, fiindcă pe timpul comuniştilor făcea răchie „cu o căldare, pe furiş”. În 2007 a ieşit la pensie de boală, ca tâmplar a umblat prin Banat, pe la Timişoara, iar în comună Constantin Daicoviciu a pus parchetul de la Primărie.

Tata Ginu e căzănar autorizat, cu analizele la zi. Îşi duce ţuica peste tot, iar în ultimii 10 ani n-a lipsit de la nicio ediţie a Festivalului Răchiei de la Băile Herculane, unde a luat de fiecare dată locul întâi, iar la Caransebeş participă la toate târgurile. Produsul lui costă 25 de lei litrul. La târguri vinde de la jumătate de litru, la sticle de unul, doi sau bidoane de cinci litri, după cât li se lasă clienţilor la licoarea lui şi câţi bani au în buzunar. Toamna, tata Ginu face ţuică de prune, de cireşe, de vişine şi de pere, de orice îi aduce omul, iar primăvara, de mere.

La Maciova, prepararea răchiei începe în 15 august şi ţine până când scoate ultimul cazan, în octombrie sau noiembrie. Cazanul lui are capacitatea de 200 de litri, iar pe toamnă face cam 100 de cazane, dar răchie curată iese în medie 30 de litri la un cazan, asta înseamnă 3.000 de litri de licoare bună. Oamenilor care vin cu borhot la el le ia „uiumul”, cam trei litri la un cazan, iar celor care nu plătesc „vamă” le percepe taxă în bani. Tăria este între 32 şi 35 de grade, dar are şi pălincă, la 58 de grade, după cum comandă omul.

„La nunta fetei preşedintelui Consiliului Judeţean, domnul Sorin Frunzăverde, s-a băut pălincă de la Maciova, cumpărată de la tata Ginu, 50 de litri, de 58 de grade”, ne-a spus căzănarul.

Cea mai veche răchie pe care o are acum în casă are 10 ani şi e făcută din prune cumpărate de la Vârciorova. Sunt 230 de litri şi o păstrează pentru nunta nepotului său. „Eu răchia mai mult o păstrez în butoaie de gorun, de stejar sau de salcâm, pentru aromă şi culoare. Răchia e bună când stă în butoi doi sau trei ani. Dacă o laşi mai mult, scade, o trag doagele, cam cinci litri pe an. De aceea o punem în damigene de sticlă. Acolo, ea nu mai lucrează, ca în butoi. Cum o bagi, aşa o ai până o bei toată sau, Doamne fereşte, să nu se spargă damigeana”, a povestit tata Ginu.

Cea mai straşnică răchie se face din prunele văratice, coapte bine. Omul vinde cam 500 de litri pe an. Tata Ginu ne-a dus să ne arate cazanul, apoi „camera comorilor”, încăperea în care îşi ţine „butoanele” cu răchie şi ne-a arătat cum se scoate ţuica din vas, cu furtunul sau cu „trăgula”. L-am rugat să ne arate cum se măsoară tăria răchiei.

Doamna Adriana, soţia sa, îi aduce un cilindru lung şi ros, iar tata Ginu aduce o cărţulie îngălbenită, ferfeniţată, fără coperte. Ca pe o sabie din teacă, de parcă ar fi oficiat un ritual, căzănarul scoate din cilindru o mensură înaltă, din sticlă, şi un alcoolmetru gradat, care e în acelaşi timp şi termometru. Toarnă ţuica în mensura înaltă şi îngustă, apoi lasă înăuntru acel termometru.

Tata Ginu citeşte gradaţiile, apoi temperatura, după care îşi intră în rol cărţulia. E din 1983 şi e plină de tabele, de parcă bătrânul ar calcula logaritmi. Trage cu unghia tot felul de linii pe orizontală şi pe verticală şi-mi arată rezultatul în funcţie de condiţiile din bucătărie: 34 de grade. Şi toată înşiruirea aceea de gesturi a lui tata Ginu mi-a arătat şi latura ştiinţifică, pe lângă cea artistică pe care o cunoşteam, a producerii răchiei. Plecăm. Paşii noşti parcă strivesc toamna târzie şi ne aducem aminte de vorba poetului Octavian Doclin, „pe dealuri, răchia dă în floare”. Din poartă, tata Ginu ne face cu mâna. Cu mâna sa pricepută de tâmplar şi căzănar.



Comentarii 1

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor
Mai multe stiri din categoria CAON Stirile judetului Caras-Severin
Infractorii nu dorm! Trebuie să fim pe baricade!
CARAȘ-SEVERIN - A spus ministrul Marcel Vela, cerând maximum de implicare în organizarea celui de-al doilea tur al [...] mai multe »
Un şef de poliţie nu face politică!
REŞIŢA - La conferinţa de presă susţinută joi de preşedintele PSD Caraş-Severin, Luminiţa Jivan, s-a făcut [...] mai multe »
Avram, trimis la aer curat
CARAŞ-SEVERIN - Zilele trecute, Marcel Vela declara că are în vizor situația unui inspectorat politizat de către [...] mai multe »
PNŢCD sprijină PSD Caraş-Severin la alegerile de duminică
CARAŞ-SEVERIN - Anunţul a fost făcut de preşedintele Dan Sârbu în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la [...] mai multe »
Poţi să mori de gripă doar dacă nu te vaccinezi!
REŞIŢA = În judeţ a sosit şi ultima tranşă de vaccinuri antigripale repartizate de către Ministerul [...] mai multe »
Toate firmele de deratizare, la control!
ROMÂNIA - Decizia aparține ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela și a fost luată ca urmare a tragediei de la [...] mai multe »
Polonezii redeschid combinatul siderurgic de la Oţelu Roşu?
OŢELU ROŞU - Se pare că zvonul de redeschidere a uzinei de pe Valea Bistrei va fi o certitudine, iar după şapte ani [...] mai multe »
Transal Urbis își face o nouă stație de sortare
CARANSEBEȘ - Operatorul de salubritate și transport din Caransebeș vrea să mute stația provizorie din zona Gării [...] mai multe »
Nu cred că a uitat Caransebeșul!
CARANSEBEŞ - Asta spune primarul Felix Borcean despre noul ministru de Interne, Marcel Vela, relațiile acestuia în [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

Autentificare



Ti-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro

Autentificati-va pe CAON.ro:




Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CAON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou