Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Secţia Franceză a Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici“ din Reşiţa, a organizat luni o expoziţie de carte şi ilustraţii, dedicată romanicerului francez Emile Zola.

La eveniment au participat elevi de gimnaziu şi de liceu, care au fost însoţiţi de profesoarele Dana Gosta şi Camelia Radovan. Expoziţia, care a fost organizată cu sprijinul Institutului Cultural Francez din Timişoara, a marcat 100 de ani de la moartea scriitorului francez. Pe lângă răsfoirea cărţilor semnate de Emile Zola, bibliotecara Victoria Bitte, gazda evenimentului, le-a vorbit elevilor despre personalitatea romancierului, trecând în revistă cele mai importante momente din viaţa acestuia.

Victoria Bitte le-a mai vorbit elevilor şi despre prima meserie a scriitorului, cea de gazetar, despre documentările minuţioase pe care acesta le făcea înaintea începerii fiecărui roman, dar şi despre moartea suspectă a lui Zola, la vârsta de 62 de ani. Evenimentul s-a încheiat cu o invitaţie adresată elevilor de a participa în cadrul clubului de lectură, pe care Secţia Franceză a Bibliotecii „Paul Iorgovici“ intenţionează să-l înfiinţeze în curând.

Potrivit Victoriei Bitte, la acest club pot participa toţi iubitorii limbii franceze, nu doar elevii. Cei interesaţi pot cere informaţii suplimentare, luni – miercuri şi vineri, la numărul de telefon 0255/210177.

Roxana Bălan Nafiru