Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – În 2018, programul „Lâna“ aduce modificări vizavi de modul de valorificare a lânii de către crescătorii de ovine.

Pentru fiecare kilogram de lână vândută, oierii primesc, în baza HG 500/2017, un ajutor de minimis în valoare de un leu. Pentru a le intra banii în buzunare, crescătorii de ovine trebuie să dovedească, cu acte, vânzarea lânii. Astfel, persoanele fizice vor prezenta o copie după carnetul de comercializare, iar persoanele juridice, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale – factura fiscală. Spre deosebire de anul trecut, când oierii îşi puteau vinde lâna oricui, în acest an lucrurile stau diferit. Altfel spus, vor beneficia de ajutorul de minimis numai oierii care îşi duc lâna la centrele de colectare. Această modificare adusă programului ar putea fi o piedică pentru crescătorii de ovine din Caraş-Severin, pentru că la noi în judeţ nu există, momentan, nici un centru de colectare a lânii. Şi nici în judeţele vecine, Timiş sau Mehedinţi.

„Este o problemă, dar sperăm că, în prima parte a anului, ea va fi cumva rezolvată de Ministerul Agriculturii sau poate chiar de reprezentanţii centrelor de colectare a lânii din ţară. Aceştia ar putea găsi o modalitate de a veni în anumite perioade, după tunsul oilor, pentru a aduna lâna şi de la crescătorii din judeţul nostru. Momentan, astfel de centre găsim numai în judeţele Galaţi, Maramureş, Tulcea, Bistriţa Năsăud, Constanţa, Sibiu, Bacău şi Suceava“, a declarat dr.ing. Liviu Munteanu, consilier superior în cadrul Serviciului Implementarea Politicilor şi Strategiilor în Agricultură, din cadrul Direcţiei Judeţene Agricole.

Inginerul Munteanu a mai precizat că anul trecut au depus, în judeţ, cereri de înscriere în program 941 de crescători de oi, însă numai 400 dintre ei au venit ulterior pentru completarea dosarelor. Ce înseamnă acest lucru?! Completarea dosarelor cu documentele solicitate, respectiv atestatul de producător, extrasul de cont bancar, copie după Registrul Naţional al Exploataţiilor. Bugetul alocat pentru acest program la nivel naţional este de 36 de milioane de lei, iar banii se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie şi prevăzute pe anul 2018.

„Sigur, nu sunt foarte mulţi bani, dar dacă adunăm bănuţii aceştia, leul pe kilogramul vândut, cu leul primit de la centrul de colectare, credem noi că se amortizează o bună parte din cheltuielile prilejuite de tunsul ovinelor. Îi aşteptăm în continuare pe crescători să vină şi să-şi completeze dosarele, să-şi aducă dovezile de vânzare a lânii, acolo unde este cazul, şi sperăm să impulsionăm astfel şi creşterea ovinelor în Caraş-Severin, pentru că suntem unul din judeţele fruntaşe la acest capitol“, a concluzionat Liviu Munteanu.