Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Remarca îi aparţine lui Ionuţ Vlad din Bucureşti, care de cinci ani vine la Ineleţ pentru o gură de Rai.

S-a lipit de acest cătun din Munţii Cernei, unde se poate ajunge doar pe cele patru scări de lemn instalate pe pereţii stâncoşi sau pe poteci ocolite. S-a îndrăgostit de acest loc idilic, de puţinii oameni care mai locuiesc aici şi de viaţa simplă pe care o duc, cei mai mulţi trăind din ceea ce produc pe plan local.

De când a fost prima oară, în urmă cu cinci ani, când a instalat panouri fotovoltaice şi a donat calculatoare şcolii din localitate, împreună cu alţi voluntari, el revine în fiecare an cu aceeaşi bucurie, îndemânându-i şi pe alţii să descopere frumuseţea unică în România a peisajului: Localnicii își urcă proviziile cu spatele sau caii. Astfel, orice fel de amenajare a casei implică extrem de mult efort, atât fizic cât și financiar. Avrămică Cionca a reușit cu multă muncă să creeze condiții optime de cazare oricui dorește să petreacă câteva zile într-un peisaj unic în România. Familia Cionca este foarte ospitalieră și depune toate eforturile pentru a te face să te simți bine. Ce pot să garantez e că oricine ajunge la ei, chiar și pentru câteva ore, se despart prieteni, aşa cum sunt și eu cu dânșii de aproape cinci ani. Oamenii faini şi locurile frumoase merită promovate!“.

Departe de civilizaţie, această gură de Rai deschide porţile Cerului ca o rugăciune, iar Dumnezeu ajunge mai repede în sufletele oamenilor.