Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În cea de-a doua zi a festivalului de teatru de la Reşiţa, pe scena Palatului Cultural s-a jucat spectacolul „Trei nopţi cu Madox“, de Matei Vişniec, în regia lui Radu Dinulescu.

Spectacolul, care a ţinut puţin peste o oră, descrie cu umor sec o lume de oameni însinguraţi care trăiesc într-un orăşel de la marginea mării, unde nu se întâmplă niciodată nimic, dar plouă în fiecare duminică. Poveştile celor cinci personaje – Bruno, cârciumarul zgârcit care nu are niciodată clienţi, Grubi, omul de la far, taximetristul Cezar, Clara, dama de companie, şi măturătorul oraşului – se încheagă în jurul lui Madox, un ins prietenos şi interesant, care apare „în trei locuri deodată în acelaşi timp“, dar despre care nu se cunosc prea multe lucruri. Madox nu apare fizic în textul scris de Matei Vişniec, ci doar în poveştile celorlalţi. Astfel aflăm că de trei nopţi acesta le fumează celor cinci ţigările, le câştigă jocurile, le povesteşte ciudăţenii şi îi promite fetei de la bordel lumea de dincolo de ape. Când acesta se pregăteşte să plece din micuţul orăşel de la malul mării, cei cinci se hotărăsc să îl omoare. Însă surpriză! Ajunşi la uşa camerei unde se află Madox, cei cinci se întâlnesc cu ei înşişi.

La finalul reprezentaţiei, regizorul piesei, Radu Dinulescu ne-a declarat: „Este un spectacol care pune problema omului de rând, a omului care nu înţelege anumite fenomene, anumite lucruri, şi de aceea le pune pe seama ocultismului. Este un mecanism de ajungere la violenţă, iar noi trăim într-o perioadă în care se naşte prea multă violenţă din spirit ocult. Acţiunea se petrece într-un mic orăşel de la malul mării, unde obişnuiţii se întâlnesc şi apare personajul nou care aduce cu el o altă lume, o altă dimensiune, un alt spaţiu, pe care ei nu-l pricep. În toată nebunia asta intervine teama de noutate, şi, bineînţeles, când oamenii nu pot să se alieze noului devin violenţi. Spectacolul se joacă de un an la Galaţi, şi a fost prezentat în variantă franceză şi la Avignon. S-au jucat 24 de spectacole aici, în prezenţa dramaturgului Matei Vişniec. (…) Este pentru prima data când iau un contact mai serios cu cei de la Teatru de Vest din Reşiţa, şi, cine ştie, poate, la un moment dat, voi ajunge să şi lucrez aici, pentru că şi sora mea a fost actriţă la Reşiţa ani de zile, înainte de ’89, E vorba de Luminiţa Iordănescu, de care sunt convins că mulţi dintre reşiţeni îşi mai aduc aminte“.

Au dat viaţă spectacolului actorii Dan Căpăţână (în rolul lui Bruno), Aureliu Bâtcă (Grubi), Florin Toma (Cezar), Petronela Buda (Clara) şi Lică Dănilă (măturătorul). Pentru miercuri, 18 februarie, sunt programate alte două spectacole. De la ora 18.00 – „Cinci ore cu Mario“ de Miguel Delibes, în regia Marianei Camarasan, iar de la ora 20.00 – „Dacă ăla e cu aia, ai‘a lui cu cine-o fi?“, de Mimi Brănescu, în regia lui Radu Nichifor.