Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cam aşa sună îndemnul unui lider sindical din domeniu care invită tinerii să se înscrie în cursa pentru posturile disponibile la sate.

Zilele trecute, IPJ Caraş-Severin a făcut un anunţ preliminar vizavi de nevoia de ocupare a unui număr de 38 de posturi de ajutor de şef de post, în mediul rural cărăşean. O conferinţă de presă având ca temă principală încadrarea din sursă externă pentru a completa deficitul de personal din cadrul IPJ a fost organizată miercuri, 6 aprilie, de către Sindicatul Poliţiştilor din Banat, în incinta Poliţiei Municipiului Reşiţa.

Până în 8 aprilie, IPJ face înscrieri în vederea organizării unui concurs ce va fi stabilit probabil în luna mai, pentru ocuparea acestor posturi. „Dorim să participe cât mai multă lume pentru că este o oportunitate de a intra într-o instituţie – zic eu – serioasă şi de viitor, în general pentru cei tineri, spune liderul sindical ag.pr. Ionică Oberşterescu. La această dată suntem deficitari în număr de 12.000 de persoane la nivel naţional. Vă daţi seama că din punct de vedere poliţienesc nu-ţi poţi desfăşura activitatea normal, în special în posturile deficitare din mediul rural. Sperăm să vină cât mai multă lume pentru că se spune că activitatea poliţienească, poliţistul în sine, este o profesie frumoasă. Într-adevăr este foarte frumoasă, eu îmi desfăşor activitatea în inspectorat de 24 de ani, dar extrem de responsabilă şi foarte grea. Dar îi informez pe viitorii noştri colegi că, din punctul meu de vedere, ca poliţist, nu ai sâmbătă, nu ai duminică, nu ai sărbători legale, nu ai zi, nu ai noapte. Nu e uşor să fii poliţist! Lucrezi cu cetăţeanul, acesta este extrem de complex, şi ca atare este foarte greu. Dar noi ne dorim să vină cât mai mulţi participanţi alături de noi, ca şi colegi. Examenul în sine se va ţine la Şcoala de Agenţi de Poliţie din Câmpina, deci nu se va ţine pe plan local. Vor exista ca şi teste, în prima fază cel psiho, ulterior testarea fizică, şi nu în ultimul rând testul scris. Dacă se înscriu, zic că au şanse foarte, foarte mari să ajungă în instituţie şi este o oportunitate foarte bună pentru că nu mai trebuie să urmezi acea şcoală de doi ani, ci doar un curs intensiv, probabil de trei luni, la şcolile de agenţi de poliţie, după care se intră în activitate. După o perioadă de timp se va mai da un test, şi dacă îl iei, rămâi în aparat. Dar toate posturile scoase la concurs, în număr de 38, sunt în mediul rural, iar asta nu trebuie să sperie pe nimeni pentru că şi acolo poţi să-ţi desfăşori activitatea în condiţii normale, fireşti, ulterior existând posibilitatea de a avansa. Subliniez un lucru foarte important, şi anume faptul că vârsta nu mai este un impediment, deci poate să participe orice cetăţean din România care îndeplineşte condiţiile legale“.

În Caraș-Severin, la nivel de inspectorat, ne-ar trebui cam 80 de poliţişti, ţinând cont de faptul că, numai în 2016, s-au pensionat deja zece oameni ai legii. Salarizarea primilor paşi se situează undeva în jurul a 1.400-2.000 de lei, iar poliţiştii din mediul rural beneficiază de o serie de facilităţi, inclusiv asigurarea unui acoperiş sau decontarea cheltuielilor de transport. Oportunitatea nu trebuie ratată mai ales pentru faptul că România ultimelor trei decenii n-a mai văzut o selecţie atât de amplă din sursă externă.