Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Tribunalul Caraş-Severin a anulat, în primă instanţă, acordurile de mediu eliberate pentru două proiecte MHC.

Decizia a fost luată zilele trecute în privinţa proiectelor „Amenajare Hidroenergetică Bistra Mărului – captare, conductă forțată 2 MHC” şi „Amenajare Hidroenergetică Șucu și Olteana – captare, conductă forțată 2 MHC – racord la sistemul energetic național”, din comuna Zăvoi.

Decizia a fost intens trâmbiţată de către activiştii şi ONG-urile de mediu, fiind considerată drept o victorie prin care „râurile din munţii Ţarcu vor fi salvate de la distrugere“, aşa cum se promovează pe mediile de socializare. Despre microhidrocentrale şi felul în care sunt privite „pasiunile pentru «energia verde»“ aţi mai putut citi în paginile JCS. Or, de la început pare ciudat că tocmai energia verde, considerată curată, este combătută acerb de către ONG-urile eco. Opinia instituţiei care a eliberat acordurile anulate în primă instanţă este simplă.

„Este vorba despre un act administrativ eliberat în condiţiile legii, potrivit procedurilor în vigoare la momentul respectiv. Vorbim de un simplu stadiu procesual, pentru că aici urmează un recurs. Mai mult decât atât, în condiţiile în care microhidrocentralele sunt privite într-un anumit fel în ultimul timp, ne cam aşteptam la această primă decizie“, ne-a declarat Marius Vodiţă, director interimar al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin.