Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Chiar dacă pensia medie a Caraş-Severinului a fost doar cu un leu mai mică decât media pe ţară, numărul beneficiarilor e în cădere liberă.

În pofida declaraţiilor oficiale despre numărul fabulos al persoanelor pensionate pe caz de boală, cifrele arată o scădere vertiginoasă a numărului celor care mănâncă pâinea amară a bătrâneţii din sistemul public de pensii. Numărul pensionarilor cărăşeni scade de la un trimestru la altul, iar pensia medie lunară în judeţul nostru este la acelaşi nivel cu pensia medie lunară pe ţară. Acestea sunt două dintre concluziile datelor prezentate de către Direcţia de Statistică din Caraş-Severin.

La sfârşitul anului 2012, în judeţul nostru erau înregistraţi peste 78.500 de pensionari, cu câteva sute mai puţini decât erau înregistraţi în aceeaşi perioadă a anului precedent. Numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat în judeţul Caraş-Severin, în cel de-al treilea trimestru al anului 2012, a fost de 78.298, în scădere faţă de cel de-al doilea trimestru al aceluiaşi an, când în evidenţele Casei Judeţene de Pensii figurau 78.568 de beneficiari. Diferenţa este mult mai mare dacă luăm în calcul cifrele oficiale din ultimul trimestru al anului 2011, când Caraş-Severinul avea 78.744 de pensionari.

Potrivit cifrelor prezentate de către Direcţia Judeţeană de Statistică rezultă faptul că, în cel de-al treilea trimestru al anului 2012, pensia medie lunară a fost în Caraş-Severin de 777 de lei, având o valoare apropiată faţă de valoarea pensiei medii lunare pe ţară. La nivel de ţară, acest indicator a înregistrat valoarea de 778 de lei.

Antoniu Mocanu