Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Câţi reşiţeni mai sunt, câte spaţii locative sunt ocupate efectiv, ce investiţii îşi doresc cetăţenii – sunt doar câteva dintre întrebările care îşi vor găsi răspunsul luna aceasta.

În ultimul an s-a tot pus problema vizavi de câţi locuitori mai are Reşiţa, câte gospodării sunt locuite efectiv şi cum s-ar putea rezolva lipsurile legate de investiţii şi locurile de muncă. Un prim pas în această direcţie a fost studiul pus la cale de Primărie, împreună cu universitatea reșițeană, care include şi un recensământ care să ne arate un tablou al cetăţenilor şi al proprietăţilor din urbe. Deocamdată nu au fost finalizate rezultatele acestuia.

„Vă spun ce se întâmplă cu studiul, ca să clarificăm şi lucrul acesta, spune Ioan Popa, primarul Reşiţei. Au fost măsurate 96% dintre unităţile locative din oraş, adică undeva în jur de 32.000, cu tot cu cartierele mărginaşe, şi s-a început introducerea lor în calculator. În perioada Crăciunului erau undeva la 7.000 de apartamente introduse, ne apropiem de finalizarea introducerii de date în calculator, după care vom începe să facem prelucrări şi să scoatem afară situaţii pe care cu siguranţă vi le vom comunica“. Edilul estima că studiul va fi finalizat undeva la sfârşitul acestei luni.

Primarul Ioan Popa a comentat şi zvonurile potrivit cărora studenţii care au muncit pentru recensământ nu şi-ar fi primit banii, catalogându-le drept „bârfe de Bârzava“. „Vă spun eu sigur că am plătit cel puţin jumătate din bani în luna decembrie, a subliniat edilul. Nu vă pot spune cu exactitate sumele, însă încă mai sunt de introdus date în calculator. Toţi studenţii vor fi plătiţi cu siguranţă! În maximum două săptămâni vom începe să facem publice informaţii din acest studiu. (…) O parte din contract am plătit-o universităţii, nu intră în sarcina mea să văd cum îi împart dânşii, pe categorii de studenţi, în funcţie de câte chestionare au făcut şi aşa mai departe“.