Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Reşiţenii aflaţi marţi în Centrul Civic al municipiului au dovedit că, cel puţin teoretic, luptă împotriva flagelului.

Asociaţia Pro Democraţia, împreună cu Direcţia Generală Anticorupţie şi Fundaţia Hanns Seidel au desfăşurat şi în municipiul de pe Bârzava o acţiune în cadrul proiectului „Plăteşte zero pentru ceea ce ţi se cuvine“. Campania a demarat în 2010, iar ideea labirintului anticorupţie (construcţie ce s-a aflat marţi în Reşiţa) a fost prezent anul trecut în cinci locaţii.

„Am văzut interesul arătat de către cetăţeni, ONG-uri şi instituţii publice din alte oraşe şi am decis să continuăm proiectul care se desfăşoară în 12 locaţii. Dorim să efectuăm un circuit în întreaga ţară şi să informăm românii, să-i încurajăm să se implice în activităţi civice şi să semnaleze faptele de corupţie“ a precizat Iuliana Iliescu, managerul de proiect.

Pe parcursul caravanei este promovat numărul Telverde anticorupţie – 0 800. 806.806, cu ajutărul căruia cetăţenii se pot adresa instituţiei şi pot sesiza, rămânând anonimi, anumite fapte de corupţie. „Statistic vorbind, de când promovăm proiectul, numărul de apeluri la acest telverde a crescut cu circa 15%. Reşiţenii au putut afla astăzi mai multe informații despre noutăţile din Codul Penal legate de darea şi luarea de mită, de pedepsele pentru aceste fapte. Metoda inedită aleasă de noi, labirintul anticorupţie, este dedicată conştientizării informaţiilor ce se află afişate pe pereţii acestuia, iar ulterior, cunoştinţele sunt verificate în baza unui chestionar“, a mai precizat managerul de proiect.

Din fericire, niciunul dintre cei care au intrat în labirint nu s-a pierdut, iar cei care au ieşit şi au răspuns corect au primit materiale promoţionale şi pliante.