Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Recunoaşte Ioan Popa, primarul municipiului Reşiţa, vorbind despre obiective în genul funicularului de deasupra Centrului Civic.

Vechiul funicular de calcar de deasupra Centrului Civic a fost adus din nou în actualitate, sub cupola municipalităţii. Cu tot cu proprietarul privat care l-a cumpărat, edificiul a căzut şi mai rău în paragină, producând chiar accidente după ce elemente din el s-au desprins şi au căzut peste trecători.

„Funicularul este parte din consultarea publică şi aşteptăm o lună să vedem ce se va întâmpla, care este opinia populaţiei, explică primarul Reşiţei. Este unul dintre subiectele pe care le-am cuprins în acest barometru al opiniei publice. Eu sper ca reşiţenii să-şi dorească să îl aducem în interiorul municipalităţii, sunt axe de regenerare urbană pe care se pot face proiecte de modernizare şi de reabilitare a acestui obiectiv. Este un obiectiv greu, a cărui întreţinere costă bani! Ştiţi vorba aia, că spun unii că noi nu putem să vopsim ceea ce a construit Ceauşescu. E o vorbă de care noi mai râdem, dar câteodată râdem un râsu’, plânsu’… Multe din obiective, dintre cele construite pe vremea lui Ceauşescu, nu suntem în stare să le vopsim! Funicularul este unul dintre ele, n-a mai fost vopsit de cel puţin 12-15 ani“.

În plus, doar lucrările de curăţare a acestuia şi de pregătire pentru vopsire ar costa enorm. „La ora actuală există sisteme moderne, spune edilul. Nimeni nu se întreabă ce se întâmplă cu Turnul Eiffel, n-am văzut vopsitori să se urce pe el. Au tratat metalul, l-au sablat, l-au protejat cu nişte lacuri speciale, nu trebuie să faci vopsiri toată ziua. Şi noi, în fiecare an vopsim marcajele pietonale, prin oraş, iar alţii, nu-i vezi deloc prin Germania sau Franţa, pentru că au aplicat o soluţie corectă care ţine zece ani, şi cu asta, basta“. Din nefericire, la noi nu ţine asfaltul atât cât ţine la alţii vopseaua de pe marcajele rutiere.

Întrebat dacă actualul proprietar va trece la demolarea funicularului sau dacă va aştepta altă variantă din partea municipalităţii, primarul Ioan Popa a precizat: „Sincer, nu prea are soluţii! Pe de altă parte, într-adevăr, ca să revenim la cadrul serios, şi-a manifestat dorinţa de a-l pune la dispoziţia primăriei, acum rămâne să vedem sub ce formă“.