Caraş-Severin, Romania

FÎRLIUG – Spune contrariat primarul comunei Fîrliug, Ioan Borduz, după ce a fost acuzat de localnici că distruge bunuri de patrimoniu.

O fântână din centrul Dezeştiului, sat aparţinător comunei Fîrliug, a devenit „mărul discordiei“ între localnici şi consilierii locali. S-a ajuns aici, după ce fântâna a fost astupată, în ciuda unora care îşi doreau ca aceasta să fie conservată şi declarată monument istoric. Primarul Ioan Borduz îşi justifică decizia, declarând că o groapă nu poate fi transformată în monument istoric. „Această fântână nu a fost altceva decât o groapă fără apă. Am încercat, în urmă cu doi ani, să mai forăm doi metri, şi…nimic, apa tot nu a venit! Am cheltuit şi bani, din bugetul local, la vremea respectivă. Aproximativ 1.000 de lei. Dar nimic….Şi întru final, oamenii au început să arunce în ea tot felul de mizerii, aşa că, împreună cu consilierii locali, am hotărât să o astupăm şi să semănăm gazon pe ea. Lucru care s-a şi întâmplat, spre indignarea unora care-şi doreau ca fântâna să fie declarată monument istoric, pe motiv că este veche de 100 de ani. O tâmpenie! Păi cum să declar monument istoric o groapă? Iar oamenii trebuie să înţeleagă că hotărârea nu îmi aparţine întru totul, ci şi consilierilor locali“, precizează Borduz.

În perioada următoare vor fi astupate şi alte fântâni publice de pe raza comunei, după ce buletinul de analiză eliberat de Direcţia de Sănătate Publică Caraş-Severin a indicat faptul că nu toate au apă bună pentru consum. „La nivelul tuturor satelor avem aproximativ 80 de fântâni publice, pentru care plătim anual în jur de 40.000 de lei pentru analizarea apei. Mai mult de jumătate dintre ele nu au apă potabilă, prin urmare Direcţia de Sănătate Publică ne-a obligat să punem plăcuţe pe fântâni cu mesajul «apă nepotabilă». În condiţiile în care la Fîrliug, Dezeşti şi în Scăiuş avem apă potabilă, bună de băut, şi urmează să facem alimentarea şi în celelalte sate, Duleu, Remetea Pogănici şi Valea Mare, nu văd de ce ar trebui să ţinem aceste fântâni, care sunt cu adevărat un pericol pentru sănătatea localnicilor. De aceea am hotărât ca, în decurs de un an, toate fântânile cu apă nepotabilă din comună să fie astupate“, a concluzionat edilul.