Caraş-Severin, Romania

BOCŞA – Duminică dimineaţă, ne-am îndreptat paşii spre secţia de votare deschisă la Liceul Teoretic „Tata Oancea“ din Bocşa. În drum, pe o bancă vizavi de un mic magazin, o persoană între două vârste, aparent îmbătrânită de griji, trăgea cu agitaţie zgomotoasă din ţigară. Neliniştea nesomnului îşi confirma prezenţa.

„Sărut mâna, aţi votat?“; „Da, am votat!“, ne-a răspuns femeia, cu glas răguşit, aproape sfârşit de oboseală. Ne-a lămurit că a votat şi pentru Europarlamentare, şi pentru Referendum de dimineaţă, pentru că tocmai ieşise din tura de noapte.

Am întrebat-o cu ce speranţă şi-a exprimat votul, însă răspunsul a fost unul dezolant: „Nu mai răsare soarele pe strada noastră!“, pentru că au trecut deja 30 de ani în care dezamăgirea a fost singurul rezultat al speranţelor şi aşteptării.

Per ansamblu, bocşenii s-au numărat printre cei mai activi cetăţeni, judecând după cifrele pe care le-am primit de la secţia de la „Tata Oancea“. Aici am fost întâmpinaţi de o atmosferă optimistă, deschisă, şi am putut afla că alegătorii au venit la urne încă de la primele ore ale dimineţii. Şi, în vreme ce prin alte secţii, în jurul orei 9.30, prezenţa abia sărise de 1%, aici votaseră deja 5% dintre cei aşteptaţi la urne, adică 64 dintr-un total de 1.245 de cetăţeni cu drept de vot înscrişi pe liste. Iar patru ore mai târziu, atingea 18 procente.