Reactualizat la:

„Nu mai plec din Caraş-Severin“

„Nu mai plec din Caraş-Severin“
REŞIŢA – Politică, administraţie, realizări sunt doar câteva din temele discutate cu eurodeputatul în cadrul acestui interviu.

 (70 comentarii)

Rectifica

Jurnal CS: Un politician se gândeşte la alegerile viitoare, un om de stat se gândeşte la generaţiile viitoare. E o teorie susţinută de James Freeman Clarke. Ce sunteţi: om politic sau om de stat?

S.F.: Şi om politic şi om de stat. Atunci când ai fost ministrul Apărării Naţionale de două ori, când ai câştigat alegerile pentru Parlamentul European şi ai fost şeful delegaţiei României în PPE, cel mai important grup europarlamentar, este clar că abordezi dimensiunea statală prin activitatea pe care o desfăşori. Nu cred că în epoca modernă un om de stat poate să nu fie om politic. Pentru că un om de stat este consacrat de politică. Mai mult, cred că nu poţi fi om de stat dacă nu ai o operă politică. Opera politică are două dimensiuni: una care ţine de circumscripţia de care aparţii. Adică nu poţi să fii om politic dacă la tine acasă, acolo unde candidezi, nu reprezinţi nimic. A doua dimensiune ţine de ceea ce faci pentru gruparea ta politică la nivel naţional. Ori eu am făcut Partidul Popular în România. Am generat acea schimbare de doctrină, punerea doctrinei în concordanţă cu opţiunea noastră politică şi datorită demersului meu, început pe 1 decembrie 2005, PD-L este acum un partid cu drepturi depline în PPE. Am dus un întreg partid important, cel mai puternic la vremea respectivă în România, într-un partid european, la rândul lui cel mai puternic. Câţi oameni politici cu o asemenea construcţie politică există în România?

Jurnal CS: Toate drumurile lui Frunzăverde duc în Caraş-Severin. De ce aţi plecat de atâtea ori şi de ce v-aţi întors de fiecare dată?

S.F.: Am plecat de trei ori. În primul rând pentru că eu am considerat că dacă judeţul nostru are repezentanţi în Guvern devine mai puternic. Şi e o realitate demonstrată în mandatul 2005-2008 când pe baza conexiunilor pe care le am, a sistemului relaţional pe care-l am la Bruxelles şi la Bucureşti, Caraş-Severinul a beneficiat de investiţii mai mari decât în toţi ceilalţi 17 ani anteriori. Peste 5000 de miliarde de lei vechi care cred că se datorează poziţiei mele ca vicepreşedinte al partidului, ca şef de delegaţie PPE, ca ministru de atâtea ori. Sunt miliarde care se văd în drumuri, Sala Polivalentă, renovarea Palatului Cultural, în Fabrica de lapte de la Oraviţa şi în alte obiective.
În 2006, când am plecat ministru al Apărării Naţionale, lucrurile au fost clare. Lansasem deja marea parte a programelor pentru perioada 2005-2008, o parte dintre ele se derulau în mod normal iar Şerban Secăşan le cunoştea. Era un Consiliu Judeţean funcţional care, cu excepţia unor consilieri, m-a sprijinit practic în realizarea acestor proiecte. Şi cred că a fost de datoria mea să plec atunci când am fost solicitat de preşedintele Băsescu să preiau Ministerul Apărării.

Jurnal CS: De ce era aşa important „apelul“ lui Băsescu?

S.F.: Armata este până la urmă una dintre insituţiile fundamentale ale oricărui stat. În 2006, şeful statului major general a fost demis, ministrul apărării demisionase, angajamentele faţă de NATO şi UE erau în pericol de a nu fi realizate. Bugetul ministerului era executat în proporţie de circa 50% în zece luni ale anului, urmând ca eu să termin execuţia bugetară a celorlalte 50 de procente în ultimele două luni. Ceea ce s-a şi întâmplat şi ţin minte că Ministerul Apărării a ajuns la o execuţie bugetară de 99,49 %, importantă pentru integrarea noastră în NATO şi UE. Spun importantă pentru integrare deoarece există momentul accederii în Alianţa nord-atlantică şi în UE, însă procesul integrării durează ani de zile. Şi trebuie să-ţi respecţi obligaţiile. Până la urmă, România trebuie să aibă o politică şi internă, şi externă, şi militară, şi predictibilă şi care să-şi respecte obligaţiile asumate. Iar momentul plecării în 2006 cred că a fost justificat tocmai pentru că a fost vorba de o instituţie fundamentală a Statului Român. Iar atunci când am candidat pentru Parlamentul European eu nu aveam nici o funcţie, nu eram preşedintele CJ, nici parlamentar, eram practic fără nici o funcţie administrativă. A fost o provocare şi am considerat că tot cineva din Caraş-Severin trebuie să obţină, în calitate de numărul unu pe listă, prima victorie la nivel naţional a PD. Şi a fost prima victorie la nivel naţional în care PD, cu lista pe care eu eram în frunte, a obţinut-o şi e bine să se ştie că această realizare pleacă din PD Caraş-Severin. Şi aici e vorba de prestigiul întregului judeţ.

Jurnal CS: Populaţia judeţului îmbătrâneşte şi e în continuă scădere. Tineretul pleacă spre alte orizonturi, ceea ce înseamnă subdezvoltare. Scurt şi concret: cu ce începe strategia dvs de dezvoltare a Caraş-Severinului?

S.F.: Populaţia întregii Românii îmbătrâneşte şi tineretul din întreaga ţară pleacă spre alte orizonturi. Libera circulaţie este o tentaţie pentru toată lumea şi cu acest fenomen s-au confruntat şi alte ţări din UE. Mulţi italieni plecau în anii `50-`60 iar azi Italia este o ţară prosperă. Tot în acei ani mulţi spanioli şi portughezi lucrau în Franţa. Fenomenul liberei circulaţii nu poate fi controlat pentru că e determinat şi de libera opţiune a individului care se mişcă în spaţiu. Sunt două lucruri care trebuie spuse când ne propunem ce să facem în continuare, în contextul acesta al liberei circulaţii. În primul rând, sunt decis să dezvolt Caraş-Severinul Alpin şi care, practic, înseamnă transport pe cablu Reşiţa-Văliug-Semenic, Poiana Mărului-Muntele Mic, Gărâna- Semenic, şi tot ce înseamnă facilităţi, într-un parteneriat public privat, iar partea privată va dezvolta capacităţile de cazare de la poalele munţilor. Alături de acest proiect, vreau parteneriate cu primăriile. Dezvoltarea capacităţilor de producţie pe teritoriul unei comune sau oraş ţine de primărie, de primar. Ei au terenurile, nu Consiliul Judeţean. Am adus foarte mulţi investitori în Caraş-Severin: unii au rămas, acolo unde primarii le-au dat teren, alţii au plecat din locurile în care nu au primit teren. Am nevoie de primari cooperanţi nu de oameni care să spună: nu avem terenuri. Iar expresia asta am auzit-o de atâtea ori, inclusiv în capitala judeţului nostru. În al doilea rând mă gândesc la refacerea unor tronsoane importante de drum, cum ar fi Reşiţa-Grădinari, concomitent cu deschiderea a două trei puncte de frontieră: la Grădinari, Iam, Socol. Apoi mă gândesc la artrele rutiere spre zonele alpine si subalpine: drumul Caransebeş-Borlova, drumul Reşiţa-Semenic-Slatina Timiş pe care îl vom finanţa din fondurile europene. Şi trebuie să atragem parteneri privaţi pentru că investiţiile hoteliere sunt apanajul acestora.

Jurnal CS: Spuneţi trei motive pentru care la alegeri cetăţeanul e motivat să pună ştampila de vot pe Sorin Frunzăverde. Promiteţi electoratului că dacă veţi câştiga nu mai plecaţi patru ani din judeţ?

S.F.: Un preşedinte ales uninominal dobândeşte o altă poziţie, are o altă legitimitate faţă de alegători, faţă de Guvern şi faţă de instituţiile europene. Ceea ce-i dă, după părerea mea, preşedintelui CJ, o putere deosebită. Ţinând cont că niciodată nu am locuit altundeva decât la Reşiţa este clar că această nouă formulă de alegere mă determină să rămân acasă. Întotdeauna mi-am dorit să rămân acasă, aici în judeţ, dar nu oricum. Una era să rămâi acasă ales de 30 de consilieri şi alta e să fii ales de un judeţ întreg. Apoi, în perioada 2004-2007, niciodată Caraş-Severinul nu a beneficiat de un aport investiţional cum a fost cel generat de mine. Şi al treilea motiv îl reprezintă experienţa pe care o am cu executivul naţional şi cu instituţiile europene. Cine mai poate să spună că a fost de atâtea ori ministru, parlamentar european?

Jurnal CS: Ce părere are omul Frunzăverde de politicianul Frunzăverde?

S.F.: Greu de făcut departajarea între omul Frunzăverde şi politicianul Frunzăverde. Cred că această dedublare apare în cazul politicienilor care apar foarte des la televizor şi care toată cariera lor şi-o axează pe imagine. Am întâlnit politicieni care au spus că nu contează ceea ce faci ci contează imaginea pe care o ai. Eu nu sunt un împătimit al apariţiilor la televiziuni şi mai ales la televiziunile naţionale unde eu cred că, din nefericire, reprezentanţii clasei politice oferă o imagine jalnică. Eu cred că este firesc ca cetăţenii să se întrebe când mai şi muncesc aceştia, când se mai gândesc la ceea ce au de făcut dacă toată ziua sunt la televizor, motiv pentru care nu am acceptat să apar la televizor în orice condiţii, în orice context. Am fost prezent la dezbateri, dar pe teme serioase, care eu cred că justificau prezenţa unui ministru, a unui europarlamentar acolo. Poate neavând o preocupare permanentă în legătură cu imaginea e greu să faci diferenţa între omul Frunzăverde şi politicianul Frunzăverde. Personal nu cred că e vreo diferenţă între cei doi.

Jurnal CS: Dacă adversarii politici vor să vă şifoneze imaginea ar avea cu ce?

S.F.: Nu. Şi nu ar avea cu cine. În primul rând pentru că eu cred că electoratul din România a devenit matur şi nu mai înghite tot felul de braşoave pe care unii şi alţii le spun chiar şi despre ceilalţi. Eu, de-a lungul timpului, sper că aţi observat, nu am jignit în politică pe nimeni, şi nu am atacat brutal pe nimeni. Dimpotrivă. Şi am vorbit despre realizările mele pentru că ele există. Cei care atacă şi care încearcă să murdărească o fac pentru că nu au ce spune, nu au realizări, nu au făcut nimic ani de zile şi sigur atunci trebuie să facă şi ei ceva: latră.

Jurnal CS: Spuneaţi cândva că ştiţi istorie. Cine a spus „Să mă urască dar să se teamă de mine?“. Vă place expresia?

S.F.: Împăratul roman Caligula. Nu-mi place expresia iar Caligula nu e un exemplu fericit de politician tocmai pentru că a sfârşit cum a sfârşit, omorât de proprii lui protectori, pe treptele Capitoliului. Sunt foarte multe lucruri importante pe care istoria le-a păstrat venind din partea unor oameni politici mari. Lucruri spuse frumos, dramatice sau tragice.

Jurnal CS: Aţi ştii acum să-mi spuneţi una din replicile rămase în istorie, importantă pentru Caraş-Severin şi pentru dvs., de ce nu?

S.F.: Da, ştiu. Şi vă spun un lucru foarte simplu pe care l-a spus Thomas O`Neill care a fost 13 ani spekearul preşedintelui camerei reprezentanţilor din Congresul american şi membru al congresului peste 30 de ani, unul dintre oamenii care a generat dezgheţul dintre SUA şi Rusia, condusă la acea vreme de Gorbaciov. A scris cartea „Totul despre politică“ şi spune un lucru care nouă ni se potriveşte. Şi mie mi se potriveşte: „Politica e locală“. Şi asta e realitatea. Pe undeva UE are un mare merit pentru că reinventează localul şi regionalul.
Jurnal CS: Vă mulţumim.

Nina Curiţa

nina.curita@informmedia.roComentarii 70

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor
Mai multe stiri din categoria CAON Stirile judetului Caras-Severin
Infractorii nu dorm! Trebuie să fim pe baricade!
CARAȘ-SEVERIN - A spus ministrul Marcel Vela, cerând maximum de implicare în organizarea celui de-al doilea tur al [...] mai multe »
Un şef de poliţie nu face politică!
REŞIŢA - La conferinţa de presă susţinută joi de preşedintele PSD Caraş-Severin, Luminiţa Jivan, s-a făcut [...] mai multe »
Avram, trimis la aer curat
CARAŞ-SEVERIN - Zilele trecute, Marcel Vela declara că are în vizor situația unui inspectorat politizat de către [...] mai multe »
PNŢCD sprijină PSD Caraş-Severin la alegerile de duminică
CARAŞ-SEVERIN - Anunţul a fost făcut de preşedintele Dan Sârbu în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la [...] mai multe »
Poţi să mori de gripă doar dacă nu te vaccinezi!
REŞIŢA = În judeţ a sosit şi ultima tranşă de vaccinuri antigripale repartizate de către Ministerul [...] mai multe »
Toate firmele de deratizare, la control!
ROMÂNIA - Decizia aparține ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela și a fost luată ca urmare a tragediei de la [...] mai multe »
Polonezii redeschid combinatul siderurgic de la Oţelu Roşu?
OŢELU ROŞU - Se pare că zvonul de redeschidere a uzinei de pe Valea Bistrei va fi o certitudine, iar după şapte ani [...] mai multe »
Transal Urbis își face o nouă stație de sortare
CARANSEBEȘ - Operatorul de salubritate și transport din Caransebeș vrea să mute stația provizorie din zona Gării [...] mai multe »
Nu cred că a uitat Caransebeșul!
CARANSEBEŞ - Asta spune primarul Felix Borcean despre noul ministru de Interne, Marcel Vela, relațiile acestuia în [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

AutentificareTi-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro

Autentificati-va pe CAON.ro:
Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CAON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou