Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Dacă sunteţi victima unui caz de violenţă domestică sau martorii unui asemenea caz, atunci nu ezitaţi să semnalaţi aceste întâmplări.

În spatele uşilor închise, multe familii din România se confruntă cu situaţii de violenţă domestică extremă – o dată la trei zile se înregistrează un caz de omor în familie. Cel mai adesea victimele agresiunilor sunt femei, o dată la cinci zile o femeie fiind ucisă în bătaie. Pentru ca aceste cazuri să se diminueze trebuie să le sesizaţi.

În perioada februarie 2014 – aprilie 2015 Inspectoratul General al Poliţiei Române a înregistrat 141 de cazuri de omor având ca şi cauză violenţa domestică, 13 victime fiind persoane minore, iar 82 de victime – femei. Violenţa domestică durează de cele mai multe ori ani de zile. Agresiunile fizice, psihice, economice şi sexuale lasă urme adânci asupra victimei căreia îi este tot mai greu să iasă din situaţia de violenţă. Din miile de cazuri de abuz domestic o parte dintre acestea ajung anual la situaţii extreme – omorul.

Agresorii sunt majoritar bărbaţi, 82,5% din situaţiile de omor fiind săvârşite de către aceştia. În unele situaţii de abuz femeile agresate ajung să îşi facă singure dreptate şi devin la rândul lor agresori, 13,3% dintre cazurile de omor în familie fiind săvârşite de către femei, conform IGP.