Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Asta le-a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Silviu Hurduzeu, aleşilor judeţeni în şedinţa extraordinară de marţi.

Consilierii judeţeni au fost convocaţi marţi, 17 aprilie, în şedinţă extraordinară, pe ordinea de zi fiind supus aprobării acelaşi proiect care a mai fost şi în cea din 12 aprilie: aprobarea proiectului ce vizează extinderea şi dotarea Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Reşiţa. Întrunirea a fost necesară pentru că în urma analizării bugetului pentru acest proiect s-a constatat faptul că la fundamentarea bugetului nu s-a luat în calcul valoarea TVA, deşi în cadrul proiectului, cheltuiala cu TVA este eligibilă. Această omisiune ducea la respingerea proiectului în faza de evaluare a eligibilităţii, valoarea eligibilă totală fiind de 1.783.112 euro, depăşind valoarea maximă acordată de finanţator şi anume 1,5 milioane de euro. Prin urmare bugetul a fost recalculat, iar pentru ca proiectul să poată fi trimis la evaluare, a fost nevoie de un nou vot al consilierilor judeţeni.

La şedinţă a fost prezent şi Florin Trofin, şeful firmei care a întocmit proiectul, omul cerându-şi scuze şi dând explicaţiile necesare în faţa forului decizional judeţean. „Vă rog să acceptaţi scuzele mele, este o eroare pe care ne-o asumăm, cauzată în bună măsură de viteza cu care am întocmit proiectul. În Ghidul precedent exista o prevedere clară că TVA-ul nu este eligibil, iar în cel actual, la cheltuieli neeligibile TVA nu mai apare, adică a fost făcută o reglementare prin omisiune. Dorinţa noastră a fost de a face o treabă bună. Am gândit să dotăm cât putem de bine noua unitate. Pentru a reduce suma, am tăiat din dotări, dar numai din cele fără de care UPU poate să funcţioneze“, a spus dl Trofin.

Consilierul judeţean Ioan Cojocariu a intervenit şi i-a spus preşedintelui: „Nu este corect ca dl Trofin să fie pus la colţ şi să îşi ceară scuze, de vină nu este numai dânsul ci şi noi, consilierii, pentru că am aprobat totul în grabă, nu am pus întrebări în comisii. Sper ca lucrurile să fie în ordine“.

Preşedintele CJ, Silviu Hurduzeu, l-a asigurat pe Cojocariu că este totul în ordine. „Nu este vorba de niciun tun al Consiliului Judeţean, cum cred unii. Pur şi simplu documentaţia a fost făcut pe baza criteriilor din vechiul ghid. Nu se face nicio şmecherie, dle Cojocariu. Valoarea a scăzut pentru a ne încadra în suma eligibilă. Funcţionalitatea proiectului rămâne. Evident că nu este numai vina dlui Trofin, azi nu l-am chemat aici pentru a-şi cere scuze, ci pentru a explica unde s-au făcut reducerile pentru a ne încadra în cheltuiala eligibilă a proiectului. Am ales varianta unei şedinţe extraordinare pentru a nu risca să pierdem proiectul“, a spus şeful judeţului.

Florin Trofin a mai precizat că investiţia presupune o construcţie nouă, dotată cu instalaţii şi echipamente funcţionale specifice, pentru care finanţatorul a alocat 1,5 milioane de euro. Suma este alocată pentru fiecare judeţ. În concluzie, valoarea totală a proiectului „Extinderea/dotarea infrastructurii UPU din cadrul SJU Reşiţa“ este de 7.530.857, 33 de lei. În calitate de solicitant, contribuţia Consiliului Judeţean este de 830.598 de lei, din care 693.858 de lei, cu TVA.