Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cu toate acestea, procentul de promovare în Caraş-Severin a crescut cu 11,66% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Marţi, 7 iulie, s-au afişat primele rezultate (înainte de contestaţii) ale examenului de Bacalaureat. În aceeaşi zi au fost depuse contestaţiile, care urmează să fie soluţionate în intervalul 8-9 iulie.

Rezultatele vor fi afişate pe 10 iulie. La sesiunea iunie – iulie 2015 a examenului de Bacalaureat s-au înscris 2.183 de candidaţi şi s-au prezentat la probe 1.994 de tineri. Dintre aceştia, 1.215 au promovat examenul de final de liceu. Astfel, procentul de promovare în Caraş-Severin, înainte de contestaţii este de 60,93%. Aceeaşi perioadă a anului 2014 (înainte de contestaţii) indica faptul că doar 49,27% dintre participanţii la Bacalaureat au obţinut medii „de trecere“.

Absolvenţii de liceu promovează examenul de Bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, o serie de condiţii. Acestea se referă la susţinerea probelor de evaluare a competenţelor; susţinerea probelor scrise şi obţinerea a cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea. De asemenea, media finală la toate probele scrise trebuie să fie de minim şase.

În Caraş-Severin, 344 de tineri au promovat cu medii cuprinse între 6 şi 6,99. Alţi 372 de absolvenţi de liceu au obţinut medii între 7 şi 7,99; iar 337 au promovat Bac-ul cu 8-8,99. Medii cuprinse între 9 şi 9,99 au obţinut 162 de tineri. Niciun absolvent de liceu din Caraş-Severin nu a fost notat cu media 10 la toate probele examenului de Bacalaureat.

La sesiunea de vară din acest an, şase tineri au fost eliminaţi din sălile de examen pentru tentativă de fraudă. Astfel că şi numărul elevilor trişori a scăzut faţă de anul 2014, când 12 tineri au fost prinşi cu fiţuici sau telefoane. Anul acesta lucrările au fost corectate în alt judeţ decât în cel în care a fost susţinut examenul. Lucrările din Caraş-Severin au fost evaluate de profesorii din Mehedinţi, iar cei cărăşeni au corectat lucrările absolvenţilor din Sibiu.

Topul liceelor din Caraş-Severin arată că pe primul loc se află Liceul Baptist din Reşiţa care are o rată de promovare de 100%, chiar dacă aici au fost doar 23 de absolvenţi. Următorul clasat este Colegiul Naţional „Traian Lalescu“ din Reşiţa cu un procent de 93,75%.

La Liceul Teoretic „Traian Doda“ din Caransebeş au promovat 85,94% dintre absolvenţi, Colegiul Naţional „C.D. Loga“ Caransebeş – 83,7%, Liceul de Arte „Sabin Păuţa“ Reşiţa – 81,82% şi Liceul Teoretic „Traian Vuia“ Reşiţa – 80,92%.

Cele mai slabe rezultate au fost înregistrate la Liceul „Iosif Coriolan Buracu“ din Prigor, unde nici un absolvent de liceu nu a promovat examenul de Bacalaureat. Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie“ din Teregova are o rată de promovare de 7,67%, Liceul „Mihai Novac“ din Oraviţa – 11,11% iar Liceul Auto „Trandafir Cocârlă“ din Caransebeş – 13,04%.

Chiar dacă nu avem nici un elev de zece, 162 de absolvenţi de liceu au obţinut note peste nouă la examenul de Bacalaureat din acest an. „Podiumul“ elevilor cărăşeni este adjudecat de Iasmina Marcovici, absolventa Liceului Tehnologic din Moldova Nouă având o medie de 9,91 la examenul de Bacalareatul. Pe locul II s-a clasat Maria Alexandra Avram de la Colegiul Naţional „Traian Lalescu“ Reşiţa cu media 9,9, în timp ce Vlad Lupiţa, absolvent al Liceului Teoretic „Traian Vuia“ Reşiţa a obţinut media 9,88.