Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Terapii „de ultimă generaţie“, folosite în Europa de şase ani, ar putea ajunge şi pe plaiuri mioritice.Ministerul Sănătăţii va finaliza până la sfârşitul lunii martie metodologia privind introducerea pe lista de compensate a unor medicamente noi, astfel încât de la 1 iulie pacienţii să aibă acces la terapii de ultimă generaţie disponibile în Europa. Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Ministerul Sănătăţii au semnat un protocol ce are ca principal obiectiv garantarea accesului pacienţilor la tratamente în anul 2013.

Pe baza acestui protocol, Ministerul Sănătăţii va propune Guvernului încheierea unui memorandum în cursul lunii aprilie, ce să reprezinte un angajament al ambelor părţi pe termen mediu şi lung. Protocolul abordează principalele problematici ale industriei farmaceutice inovative în România, respectiv directiva plăţilor întârziate, actualizarea listei medicamentelor compensate şi gratuite, metodologia de stabilire a preţurilor şi taxa clawback.

Pentru fiecare dintre aceste aspecte, Ministerul Sănătăţii şi ARPIM au agreat un calendar şi un mecanism de lucru pentru perioada următoare. În ceea ce priveşte directiva plăţilor întârziate, ARPIM susţine iniţiativa Ministerului Sănătăţii de a implementa un calendar de eşalonare a plăţilor datoriilor până la sfârşitul anului 2014, astfel încât să nu se realizeze o presiune financiară ce să nu poată fi suportată de sistemul sanitar.

Referitor la actualizarea listei de medicamente compensate, protocolul prevede că Ministerul Sănătăţii va finaliza până la sfârşitul lunii martie metodologia de introducere a noi medicamente pe listă, astfel încât de la 1 iulie 2013 pacienţii să poată avea acces la medicamente de ultimă generaţie care sunt disponibile în Europa de mai bine de şase ani. De asemenea, începând cu 1 iulie 2013, actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite se va face periodic, la fiecare 180 de zile, cu noile produse.