Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Caraș-Severinul continuă să dețină, alături de Hunedoara, cele mai multe situri contaminate, conform unui inventar al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.

Nu mai puțin de 33 de astfel de zone în care s-au desfășurat activități miniere sau metalurgice au fost identificate la nivelul județului, cu probleme legate de contaminarea solului, a aerului și a apelor subterane. Pentru remedierea acestor probleme, Guvernul a aprobat miercuri, printr-o hotărâre, Strategia Națională și Planul Național de Acțiune pentru Gestionarea Siturilor Contaminate din România, un document ce va constitui punctul de plecare pentru viitoare inițiative legislative care vor trebui să asigure aplicarea proceselor de remediere durabilă a acestor locații.

Între timp, în teritoriu, Garda de Mediu Caraș-Severin continuă să controleze tot ce mișcă, de la cursuri de apă, organizări de șantier și vânătoare până la depozite de deșeuri sau poluări accidentale, cu rezultate mai mult sau mai puțin scontate. Conform unei informări privind activitatea pe primele şapte luni ale acestui an, cei 12 comisari cărășeni au relizat 632 de controale în domeniul protecțieie mediului, aplicând 58 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 413.000 lei, iar în trei cazuri dispunând suspendarea activității.

În ceea ce privește societățile controlate, TMK Reșița pare una din „favoritele” comisarilor de mediu, deşi combinatul şi-a rezolvat marile probleme de mediu. La fel, Moldomin Moldova Nouă, care de la începutul anului s-a ales cu o amendă de 100.000 lei pentru poluarea cu steril ce afectează inclusiv vecinii din Serbia. De asemenea, probleme mari au fost sesizate în siturile contaminate din sectoarele miniere Lișava și Ciudanovița, unde lucrările de ecologizare a haldelor de steril și minereu sărac radioactiv precum și de construire a unei stații de decontaminare a apelor radioactive sunt mult întârziate.