Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Sub acest motto, în perioada 4-11 iulie s-a organizat la Ulm, în Germania, o tabără de tineret.La acţiunea destinată elevilor din spaţiul dunărean au participat şi 12 tineri de la Liceul Teoretic Diaconovici-Tietz din Reşiţa, sub îndrumarea doamnelor profesoare Aniela Ogăşan şi Sonia Chwoika. Unul dintre scopurile pentru care s-a organizat această tabără a fost educarea elevilor în temele politicii europene şi mai exact în demontarea prejudecăţilor reciproce şi a gândirii care nu ţine cont de graniţe.

Datorită faptului că cei prezenţi la Serbările Dunării s-au împrietenit cu tineri din alte ţări, au reuşit să înţeleagă mai bine cultura, tradiţiile şi obiceiurile din zona Dunării şi a Rinului. Participanţii au avut şansa să se înscrie la diferite seminarii în domeniul artei (teatru, pictură, muzică, percuţie, dans) dar şi la un workshop de jurnalism, care a fost organizat cu sprijinul presei locale Südwest Presse. Printre high-light-urile acestei serbări au fost concertele care se ţineau pe ambele maluri ale Dunării, dar şi standurile la care se puteau servi mâncăruri tradiţionale ale statelor prin care trece Dunărea.

Doamna Volkmann Swantje, referent cultural al departamentului pentru Europa de Est şi organizator al acestei tabere a concluzionat că, din punctul ei de vedere, scopul acţiunii a fost atins, deoarece tinerii au reuşit să creeze pentru ultima seară un program artistic plin de multiculturalitate, care a fost prezentat în faţa unui public numeros din Ulm.

 

Patrick-Dennis Schmiedt

Liceul Teoretic Diaconovici-Tietz Reşiţa,

clasa a XI-a D.