Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – După pierderile suferite la începutul sezonului, oamenii de afaceri din zona montană speră ca norocul să le surâdă de acum înainte.

Veşti bune pentru iubitorii sporturilor de iarnă: stratul generos de zăpadă aşternut la munte zilele acestea oferă condiţii excelente pentru schi şi snowboard. La altitudini mai joase, acolo unde omătul este mai mic, proprietarii domeniilor schiabile au pornit instalaţiile de înzăpezire şi sunt pregătiţi pentru primirea turiştilor.

„Ne bucurăm că a venit în sfârşit zăpada. Pe Semenic, stratul de zăpadă este de 35 de centimetri, iar la Văliug, unde am pornit şi instalaţiile, este suficient de mare pentru a ţine, sperăm noi, până în luna martie”, ne-a declarat omul de afaceri Ioan Popa, care a precizat că, weekend-ul acesta, toate pârtiile de pe Semenic vor fi deschise, inclusiv cea de şase kilometri, care oferă schiorilor posibilitatea de a coborî de pe munte până la Văliug.

Vremea blândă de la începutul acestui sezon i-a afectat serios pe oamenii de afaceri din zona montană. În urmă cu două săptămâni, multe cabane şi pensiuni de pe Muntele Mic aveau lacătul pus pe uşi, din cauza lipsei de turişti.

Iată ce ne spunea, la acea vreme, Gheorghe Valuşescu, proprietarul unei pensiuni din zonă. „Oamenii vin la munte pentru a schia sau a se da cu placa, şi prea puţini pentru săniuş. Şi cum stratul de zăpadă mic nu a permis acest lucru, multe rezervări au fost anulate. Personalul a trebuit să-l coborâm de pe munte, că dacă nu avem ce le da oamenilor de muncă, nu avem nici cu ce-i plăti. E rău, iar situaţia e aceeaşi în toată staţiunea. Unii colegi au închis deja. Sperăm să avem zăpadă măcar în vacanţa intersemestrială a elevilor din februarie, pentru că avem programate mai multe grupuri pentru acea perioadă”.

Acum, pe Muntele Mic, grosimea stratului de zăpadă măsoară între 24 şi 40 de centimetri, iar veştile meteorologilor pentru următoarea perioadă sunt în favoarea oamenilor de afaceri din zonă. „Se poate schia în condiţii bune pe toate pârtiile, iar prognoza meteo arată ninsori şi pentru finalul de săptămână, aşa că aşteptăm oamenii să urce la munte. Avem deja rezervări pentru săptămâna viitoare, când aşteptăm mai multe grupuri de elevi şi turişti timişoreni, iubitori ai sportului alb, care nu s-au putut bucura iarna aceasta de prea multă zăpadă, şi care sunt pregătiţi acum să recupereze timpul pierdut. Dacă ninsorile şi temperaturile scăzute se menţin şi pe parcursul lunii februarie, atunci se va putea schia până la mijlocul lui martie – începutul lunii aprilie. Numai aşa vom putea să ne amortizăm cheltuielile făcute cu aprovizionarea, şi pierderile suferite la începutul sezonului”, ne-a declarat acelaşi Gheorghe Valuşescu.

Indiferent în ce zonă montană din Caraş-Severin doriţi să ajungeţi în perioada următoare, tarifele la cazare sunt aproape aceleaşi. În funcţie de clasificarea unităţilor de primire a turiştilor, preţurile pe noapte sunt, în medie, cuprinse între 70 şi 120 de lei/loc în dublă, cu mic dejun inclus. Tarifele scad cu 10% pe parcursul săptămânii.

Roxana Bălan Nafiru

FOTO: MUNTELEMICONLINE.RO