Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – În 22 de ani, judeţul nostru a pierdut 3.000 ha de livezi, adică aproape un sfert.Fără îndoială, una dintre curiozităţile actuale este de ce banalele mere şi pere au aceleaşi preţuri, ba, mai mult, în unele oraşe, chiar mai mari decât portocalele sau bananele. Astfel, în pieţele reşiţene, deşi se mai întâlnesc şi excepţii – mere româneşti la 1,6 lei kg, preţul lor poate ajunge chiar şi la 4 lei, adică egal cu al lămâilor şi portocalelor greceşti sau portugheze şi apropiat de cel al unui kg de banane din Ecuador sau de kiwi din Grecia.

De ce s-a ajuns ca fructe aduse uneori din ţări din cealaltă parte a lumii să aibă preţuri similare cu cele produse autohton? O posibilă explicaţie vine de la o analiză realizată de Econtext. În 1990, în România existau 310.945 ha de livezi. În clipa de faţă, acestea se mai întind pe mai puţin de 200.000 ha. Adică, în doar 22 de ani, o treime din livezi a dispărut. Cel mai mult a avut de suferit pomicultura din Argeş, care a pierdut aproape 8.000 ha, o situaţie dramatică întâlnindu-se şi în Hunedoara, unde, din cele 5.600 ha de acum două decenii, astăzi sunt mai puţin de 1.000

În ceea ce priveşte Caraş-Severinul, aici, din 13.828 ha, au mai rămas numai 10.759. Totuşi, în ciuda acestei reduceri semnificative, judeţul nostru continuă să rămână pe locul patru în ceea ce priveşte suprafaţa livezilor existente. Deocamdată…

Nina Curița