Reactualizat la:

Nereguli grave descoperite la nivelul IPJ Timiș după moartea polițistului Cristian Amariei. Mai multe persoane din conducere cercetate prealabil

Nereguli grave descoperite la nivelul IPJ Timiș după moartea polițistului Cristian Amariei. Mai multe persoane din conducere cercetate prealabil © foto: arhivă
Scris de Raoul Jurchela - Situație explozivă la nivelul IPJ Timiș după ancheta IGPR în cazul morții polițistului timișean Cristian Amariei. Reprezentanții Poliției Române anunță că șeful Serviciului de Investigații Criminale, Florin Diacenco, s-a documentat superficial cu privire la gradul de periculozitate al criminalului Ionel Marcel Lepa. Mai mult, planul de acțiune pentru prinderea urmăritului ar fi fost redactat abia la două zile după moartea lui Cristian Amariei “pentru a conferi un caracter de legalitate intervenției din ziua de 02.06.2019”. Reprezentanții IGPR anunță declanșarea cercetării prealabile față de ambii adjuncți ai șefului IPJ Timiș, șeful Serviciului de Investigații Criminale, șeful Poliției Orașului Recaș, șeful Serviciului Logistică din cadrul IPJ Timiș, șeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul IPJ Timiș, dar și față de trei polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Timiș.

Rectifica

Verificările corpului de control al șefului IGPR au scos la iveală o mulțime de nereguli legate de intervenția polițiștilor pentru prinderea urmăritului Ionel Marcel Lepa, cel care în 2 iunie l-a împușcat mortal pe polițistul timișean Cristian Amariei. Oficialii au descoperit o posibilă urmă de acoperire a greșelilor la nivelul inspectoratului, dar și modul defectuos în care a fost pusă la punct tentativa de capturare. Cei de la IGPR au dat publicității numai o parte din raportul întocmit de corpul de control, în condițiile în care raportul complet ar avea 39 de pagini, spun surse din cadrul IPJ Timiș. Reprezentanții Poliției Române anunță astfel începerea cercetării prealabile față de: adjunctul șefului I.P.J. Timiș pe linie de ordine publică – Nicolae Aurel Scornea; șeful Serviciului Investigații Criminale – Florin Diacenco; șeful Poliției Orașului Recaș – Dan Țerei; șeful Serviciului de Logistică – Dinu Hodorcă; adjunctul șefului I.P.J. Timiș pe linie de poliție judiciară – Dan Stoicănesu; șeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul IPJ Timiș – Daniel Tudorescu; agentul din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – Compartimentul Urmăriri, care avea în lucru dosarul urmăritului și cei doi agenți din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Compartimentul Urmăriri, cei care au intervenit inițial pentru capturarea lui Lepa.

Constatări Generale legate de intervenția pentru capturarea lui Ionel Marcel Lepa

Reprezentanții IGPR au anunțat o parte dintre constatările generale legate de intervenția pentru prinderea lui Ionel Marcel Lepa. Cei din corpul de control au stabilit că polițistul Cristian Amariei nu avea vestă antiglonț, și atât el, cât și colegul lui, aveau în dotare pistoale Carpați fabricate în 1994, dar și numai două încărcătoare cu câte șase cartușe fiecare. Deși, spun cei de la IGPR, majoritatea vestelor antiglonț aflate în dotarea IPJ Timiș au fost distribuite la structurile operative, 14 dintre acestea au fost repartizate “cu ocazia misiunii de prindere a criminalului, acestea aflându-se, până la acel moment, în depozitul inspectoratului”. Astfel, în 2 iunie 2019, Serviciul de Investigații Criminale din cadrul IPJ Timiș avea în dotare 10 veste anti-glonț, dintre care două erau repartizate Compartimentului de Urmăriri. Cei doi polițiști din cadrul serviciului nu le-au ridicat la plecarea în misiune, deși vestele erau disponibile. Pe de altă parte, polițiștii din Recaș au primit două maiouri antiglonț și anti-înjunghiere încă din august 2018. Unul a fost ridicat de un agent din cadrul formațiunii rutiere, iar celălalt, destinat formațiunii de ordine publică, nu a fost preluat din depozit.

“Nu în ultimul rând, menționăm faptul că, în urma verificărilor efectuate la IPJ Timiș, care au vizat, pe lângă misiunea din data de 02 iunie 2019, și alte aspecte, au mai fost constatate deficiențe, inclusiv pe linia exercitării actului managerial. Deși nu sunt în legătură de cauzalitate directă cu tragicul eveniment, acestea denotă o lipsă de implicare în coordonarea efectivelor din subordine (ex. aspecte care țin de planificarea muncii, documente strategice întocmite formal etc.)”, se arată în raportul întocmit de corpul de control al șefului IGPR.

Lipsă de profesionalism la Serviciul de Investigații Criminale al I.P.J. Timiș

Cei din corpul de control al IGPR spun că Florin Diacenco, șeful Serviciului de Investigații criminale, ar fi primit informația despre locul în care s-ar fi aflat Lepa de la un polițist din subordine, care la rândul său o obținuse de la o “sursă”. Cei de la IGPR spun că Diacenco ar fi preluat inițiativa în mod exclusiv și a comunicat cu structurile din cadrul inspectoratului, fără a-i comunica direct informațiile șefului IPJ Timiș și fără a solicita sprijin de la acesta în “relaționarea cu unitățile subordonate acestuia, prin actul de comandă”.

Informările au fost realizate “impropriu”, pe Whatsapp, iar demararea acțiunii a fost făcută fără a exista un feed-back din partea conducerii inspectoratului. Șeful IPJ Timiș ar fi avut posibilitatea “să dispună măsuri corelative, de natură a preîntâmpina apariția unor astfel de tragedii (ex: angrenarea luptătorilor S.A.S. sau a altor forțe)”, se arată în comunicarea IGPR. Reprezentanții Poliției Române spun că Florin Diacenco, șeful Serviciului de Investigații Criminale, “nu s-a implicat în efectuarea unor activități premergătoare declanșării acesteia, precum instruirea forțelor participante, sau verificarea dotării corespunzătoare a acestora și nici nu a desemnat un alt ofițer în acest sens. Ca atare, în lipsa unui astfel de control din partea acestuia sau a altei persoane desemnate, a fost posibil ca unul dintre polițiștii participanți la acțiune să acționeze fără armamentul din dotare. În sarcina șefului Serviciului Investigații Criminale poate fi reținută și o documentare superficială asupra periculozității persoanei urmărite, împrejurare ce rezultă din efectuarea unor activități în dosarul de urmărire, ulterior evenimentului”.

Scandalos este însă faptul că polițiștii care au acționat în 2 iunie 2019 pentru prinderea lui Ionel Marcel Lepa au făcut-o fără a avea la dispoziție un plan de acțiune. Planul a fost redactat abia în 4 iunie, la două zile după moartea lui Cristian Amariei, “și asumat prin semnătură de șeful Serviciului Investigații Criminale, pentru a conferi un caracter de legalitate intervenției din ziua de 02.06.2019. Documentul a fost prezentat spre aprobare la data de 04.06.2019 adjunctului șefului inspectoratului pe linie de ordine publică, fiind datat și înregistrat cu data de 02.06.2019”, transmit cei de la IGPR.

Șeful IPJ Timiș, acuzat de neimplicare

Cei de la IGPR spun și că Alin Petecel, șeful IPJ Timiș, nu s-a implicat în actul de relaționare cu unitățile subordonate până la momentul în care a aflat despre moartea lui Cristian Amariei. “Deși a luat cunoștință informal despre debutul acțiunii, prin mesajul postat șeful Serviciului Investigații Criminale și a observat că acesta din urmă angrena și alte structuri din cadrul inspectoratului, nu s-a implicat în actul de relaționare cu unitățile subordonate, până la momentul în care a aflat de producerea tragediei. Referitor la repartizarea vestelor antiglonț și antiînjunghiere, a stabilit această activitate în sarcina șefului Serviciului de Logistică, însă nu a urmărit ulterior distribuirea efectivă a acestora la structurile subordonate”, transmit reprezentanții Poliției Române.

Adjunctul pe Ordine Publică a încercat să ofere un caracter de legalitate intervenției din 2 iunie

Reprezentanții IGPR spun că Nicolae Aurel Scornea, adjunctul șefului I.P.J. Timiș pe linie de ordine publică, a aprobat în 4 iunie planul intervenției din 2 iunie “pentru a conferi un caracter de legalitate intervenției în care și-a pierdut viața un polițist”.

Polițistul care se ocupa de dosar nu a anexat cazierul lui Ionel Marcel Lepa

După condamnare, dosarul lui Ionel Marcel Lepa a fost repartizat unui polițist de la Compartimentul Urmăriri. Polițistul ar fi întocmit documentația conform prevederilor legale, cu sprijinul polițiștilor din Lugoj, pentru că Lepa avea domiciliul în orășelul timișean. Cei de la IGPR spun că la dosar existau informații ce ar fi putut fi valorificate, însă omul legii nu a procedat în consecință. Mai mult, el ar fi anexat la dosar cazierul lui Ionel Marcel Lepa abia în data de 3 iunie 2019, la o zi după moartea polițistului Cristian Amariei. La dosar nu exista nici o informație care să indice că Lepa ar fi avut în posesie Arme de Foc.

Ionel Marcel Lepa se plimba liber pe sub nasul polițiștilor din Recaș

Ionel Marcel Lepa își făcea veacul în zona localităților Recaș, Izvin și Remetea Mare. S-a învârtit un an și jumătate în zonă, chiar pe sub nasul polițiștilor, iar mașina cu care se plimba era în atenția oamenilor legii. “Deși anterior incidentului din data de 02.06.2019 deținea date cu privire la posibila implicare a utilizatorului autoturismului cu număr de Vrancea, în comiterea de fapte ilicite pe raza orașului Recaș, acesta nu a efectuat demersuri suficiente în vederea documentării activității infracționale a celui în cauză, a identificării lui, astfel încât, la momentul intervenției, aceasta să se fi realizat cu asigurarea tuturor măsurilor polițienești necesare. De menționat faptul că, anterior, Lepa s-a sustras unei eventuale legitimări, dând naștere prezumției rezonabile că este predispus la comiterea de fapte antisociale. Practic, în data de 25.05.2019, în jurul orei 08:30 – 09:00, șeful Poliției Orașului Recaș, alături de un agent din subordine, în timp ce se deplasau pe raza localității, a observat, pe sensul opus, autoturismul cu număr de Vrancea, despre care cunoșteau faptul că aparține unui posibil autor de infracțiuni. Polițiștii au întors autospeciala inscripționată, fără a pune în funcțiune semnalele sonore și acustice, încercând să se apropie de autoturismul în cauză, pentru a-l opri, dar conducătorul auto a accelerat și a reușit astfel să se îndepărteze. Urmărirea s-a realizat pe o distanță de aproximativ de 4-5 km, până în apropierea localității Izvin, operațiunea finalizându-se fără oprirea autoturismului urmărit. Așadar, că existau suficiente indicii cu privire la modul de acțiune a lui Lepa, însă ele nu au fost valorificate corespunzător”, transmit reprezentanții IGPR.

foto: arhivă

Filmul oficial al evenimentelor

Corpul de control al șefului IGPR a verificat atât modul în care a fost gestionată acțiunea demarată pentru prinderea lui Ionel Marcel Lepa înainte ca acesta să îl împuște pe polițistul Cristian Amariei, cât și tot ceea ce a urmat după crimă.

“La data de 02.06.2019, ora 13:56, șeful Serviciului Investigații Criminale din cadrul IPJ Timiș a fost sunat de un agent din subordine, care i-a comunicat că deține o informație de la o sursă potrivit căreia Lepa Ionel Marcel se află în localitatea Izvin, jud.Timiș, fiind observat într-un autoturism cu număr de Vrancea.

În acest context, șeful Serviciului Investigații Criminale a dispus constituirea unei echipe pentru verificarea informației, alcătuită din agentul care o primise de la o sursă și un alt agent din cadrul aceluiași serviciu.

De menționat faptul că cei doi agenți erau în timpul liber, iar șeful serviciului nu l-a informat pe inspectorul șef al IPJ Timiș cu privire la acest demers.

Agentul care primise informația de la o sursă s-a deplasat la sediul I.P.J.Timiș, de unde a ridicat pistolul din dotare, marca STECHKIN, calibru 9 mm, având un încărcător cu 20 de cartușe, o pereche de cătușe, copii ale mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea, precum și autoturismul de serviciu DACIA DUSTER, fără să se doteze cu vestă antiglonț, deși existau la nivelul compartimentului două articole de acest gen.

Primind aprobarea șefului, agentul a discutat telefonic cu colegul său, l-a preluat pe acesta de pe o stradă din municipiul Timișoara și s-au deplasat împreună în localitatea Izvin, fără ca cel din urmă să se doteze, în prealabil, în mod corespunzător pentru efectuarea misiunii (nu avea asupra lui nici pistol, nici cătușe, nici vestă antiglonț).

La ora 14:10, șeful Serviciului Investigații Criminale a solicitat polițiștilor rutieri și de ordine publică, sprijin în vederea opririi în trafic a autoturismului cu număr de Vrancea, verificarea lui și a ocupanților acestuia.
Solicitarea s-a transmis printr-un mesaj pe grupul de WhatsApp în care sunt 41 de ofițeri cu funcție de conducere de la nivelul inspectoratului.

De asemenea, pe timpul deplasării, polițistul care plecase în misiune fără dotarea corespunzătoare a contactat telefonic un agent din cadrul Poliției Orașului Recaș, care se afla în serviciul de patrulare, împreună cu polițistul Amariei Cristian.
Cu acest prilej, i-a solicitat sprijin pentru depistarea și prinderea urmăritului care se afla pe raza lor de competență.

În jurul orei 14:20, polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale au ajuns în orașul Recaș.

La ora 14:36, șeful Poliției Orașului Recaș l-a contactat pe șeful Serviciului Investigații Criminale, ocazie cu care l-a informat că autoturismul căutat se află în atenția lor.

În jurul orei 14:50, polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale, după ce au identificat locul unde se afla bărbatul urmărit, l-au observat pe acesta în curtea unui imobil ce avea porțile de acces auto deschise, lucrând la roata unei mașini.

Ca urmare a acestui fapt, agenții din cadrul Serviciului Investigații Criminale au solicitat sprijin colegilor din cadrul Poliției Orașului Recaș, cu care vorbiseră anterior, ocazie cu care aceștia s-au deplasat la fața locului.

La ora 14:55, agenții de poliție din cadrul Serviciului Investigații Criminale au blocat cu autoturismul de serviciu intrarea în curtea imobilului, surprinzând persoana urmărită în timp ce se deplasa spre mașina la care lucra.

În acest timp, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Recaș au asigurat perimetrul exterior al imobilului, fiecare pe câte o latură stradală a acestuia (casa este fără etaj și are două laturi la stradă: una la drumul național și alta la o stradă din localitate).

După acest moment, unul dintre polițiștii de la Compartimentul Urmăriri din cadrul Serviciului Investigații Criminale a coborât din autoturism, l-a somat Lepa Ionel să se oprească, însă acesta nu s-a supus indicațiilor și s-a refugiat în imobil, blocând ușa, astfel că agenții de poliție nu au reușit să pătrundă în casă.

Ulterior, polițistul de la urmăriri care nu avea pistol asupra sa a rămas în dreptul ușii de acces în imobil, iar colegul său, de la urmăriri, s-a deplasat în fața casei, context în care ambii au auzit mai multe focuri de armă, crezând inițial că polițiștii de la ordine publică (respectiv cei de la Poliția Orașului Recaș) au deschis focul asupra persoanei urmărite.

Imediat, cei doi au ieșit pe poartă, în exteriorul curții imobilului și au constatat că Lepa sărise pe geam, în exteriorul casei, iar Amariei Cristian era căzut, fiind rănit, înspre acesta venind colegul său de la ordine publică.

În acest timp, persoana urmărită a fugit spre o stație de carburant dezafectată.

Având în vedere că Lepa încerca să își asigure scăparea, polițiștii de la urmăriri au pornit după acesta.

Persoana urmărită a fugit înspre stația de carburant unde a executat mai multe focuri de armă către unul dintre polițiștii de la urmăriri, care a răspuns prin folosirea armamentului din dotare.

După schimbul de focuri, Lepa a traversat drumul național și a escaladat un gard de beton aflat în curtea unei societăți comerciale, fiind urmărit în continuare de polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale.

În curtea societății comerciale, persoana urmărită s-a blocat între un gard și peretele unei clădiri. În aceste circumstanțe a avut loc un schimb de focuri între polițist și urmărit, soldat cu rănirea lui Lepa Ionel, în zona umărului stâng.

Cu toate acestea, el a reușit să sară gardul de beton în exteriorul societății comerciale, unde se afla un teren viran acoperit cu vegetație, el fiind urmărit, în continuare, de cei doi polițiști.

Lepa a escaladat gardul unei grădini, mai târziu a sărit în curtea unui alt imobil și a executat un foc de armă în direcția unuia dintre polițiștii aflați pe urmele sale.

Când agentul a ajuns la imobilul unde se afla Lepa, l-a observat urcând într-un autoturism de culoare albastră și a început deplasarea cu acesta, încercând să iasă din curte pe poarta imobilului.

Cu această ocazie, polițistul a executat 4 focuri cu pistolul din dotare, după care a rămas fără muniție.

Ca urmare a folosirii armamentului de către agentul de poliție, persoana urmărită a pierdut controlul volanului și a intrat într-un gard de dimensiuni reduse, astfel că nu și-a mai putut continua deplasarea.

Totodată, Lepa a rămas circa 1 minut în autoturism, după care a coborât și a executat un foc de armă în direcția polițistului, care s-a refugiat după ușa de la intrare în imobil.

Ulterior, persoana urmărită a fugit prin grădina imobilului și a sărit gardul spre un teren viran acoperit cu vegetație de aproximativ 1,5 m.

Agentul de poliție a încetat urmărirea deoarece nu mai avea muniție, iar după aproximativ 10 – 15 minute au venit alte forțe în sprijinul său.

În intervalul în care polițistul l-a urmărit pe Lepa Ionel Marcel în curtea imobilelor și în zona grădinilor, colegul său s-a deplasat în urma acestora, la mică distanță.

În context, este important de menționat faptul că, în jurul orelor 15.03, după primul telefon efectuat la 112, dispecerul I.P.J. Timiș a contactat lucrătorii din cadrul Poliției Oraș Recaș. A răspuns colegul lui Amariei Cristian, care i-a confirmat operatorului faptul că acesta este împușcat, solicitând să vină urgent ambulanța și acordând, în acest timp, primul ajutor.

Aproximativ în jurul aceleiași ore, polițistul de la ordine publică l-a apelat pe șeful Poliției Oraș Recaș, căruia i-a relatat succint evenimentul, acesta din urmă ajungând la fața locului în jur de 15.10-15.15.

Imediat după, la aproximativ 15.16, a sosit și primul echipaj de ambulanță, care a început manevrele de resuscitare, timp în care a ajuns cel de al doilea echipaj de ambulanță (ora 15.22).

De asemenea, în jurul orelor 15.25-15.30 s-a prezentat și prima echipă de luptători S.A.S., alarmați de către ofițerul de serviciu al inspectoratului, ca urmare a dispoziției date de inspectorul șef cu privire la mobilizarea întregului efectiv.

În urma misiunii din data de 02.06.2019, efectuată pentru prinderea persoanei urmărite Lepa Ionel Marcel, a rezultat decesul colegului nostru Amariei Cristian din cadrul Poliției Orașului Recaș și rănirea ușoară, prin împușcare în piciorul drept a unuia dintre polițiștii de la urmăriri (este vorba despre cel care avea pistol asupra sa)”, se arată în comunicatul transmis de IGPR.

Articole pe aceeași temă:

Polițist în misiune, împușcat de suspectul pe care îl urmărea, la Izvin

Șefi cu salarii de excelență în IPJ Timiș acuzați de incompetență crasă în cazul polițistului ucis

Sunet de sirene și candele în fața sediului IPJ Timiș. Politiștii timișeni, moment de reculegere pentru colegul ucis

IGPR anchetează cazul polițistului împușcat mortal în misiune. Mesajul ministrului Carmen Dan

Tupeu de borfași: Prietenii lui Lepa au chemat ambulanța să ceară calmante pentru criminalul polițistuluiComentarii 0

Vă mulțumim pentru comentariul dumneavoastra. - comentariul va fi verificat de catre un editor si numai in cazul aprobarii va aparea pe site.

 
1000
/1000 caractere ramase
Mai multe stiri din categoria TION Ştirile judeţului Timiş
Se face iar dezinsecție din avion la Timișoara
Se stropește din nou de la înălțime împotriva țânțarilor, la Timișoara. Muncitorii firmei Coral Impex [...] mai multe »
Peste 40 de hectare de vegetație uscată ard la Săcălaz
Incendiu de vegetație uscată de amploare, duminică, la ieșire din Săcălaz spre Beregsău Mare. Pompierii militari, [...] mai multe »
Robu vrea parcare mare exact în Piața 700, lângă cea de la Finanțe
Weekend plin pe Facebook pentru primarul Nicolae Robu, care a anunțat, printr-un nou sondaj pe rețeaua de socializare, [...] mai multe »
Raliul mașinilor de epocă din centrul Timișoarei, mutat la Arad
Mașini din vremuri trecute din toate județele țării ar fi trebuit să-și etaleze frumusețea pe străzile din [...] mai multe »
Cum va arăta complexul sportiv din cartierul Șagului
Primele imagini cu viitorul complex sportiv și de agrement din Calea Șagului au fost făcute publice de primarul [...] mai multe »
Turnul de apă din Iosefin are proiectant, o firmă din Timișoara
Este gata primul concurs de soluții din istoria Timișoarei, pentru turnul de apă din zona Iosefin. Firma [...] mai multe »
Dominic Samuel Fritz este candidatul USR la Primăria Timișoara
Rezultat așteptat la finalul alegerilor interne pentru desemnarea unui candidat USR la Primăria Timișoara. mai multe »
Două persoane la spital după ce un șofer a trecut pe roșu și a provocat un accident, la Timișoara
Accident de circulație, sâmbătă dimineață, la intersecția străzii Gheorghe Lazăr cu Calea Circumvalațiunii. [...] mai multe »
Pompierii timișeni au pedalat alături de timișoreni pentru promovarea mișcării și a voluntariatului
Pedalare pentru promovarea voluntariatului, sâmbătă, de la Timișoara la Giroc. Pompierii timișeni și invitații [...] mai multe »
Mai multe din categorie »

AutentificareTi-ai uitat parola?
Inregistrare user nou

Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe CAON.ro

Autentificati-va pe CAON.ro:
Ti-ai uitat parola?

Comentati pe CAON.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Inregistrare user nou