Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Termenele pentru Măsurile 121 şi 123 au fost prelungite până în februarie. Cu toate acestea, fermierii se lasă aşteptaţi. Până la finalul săptămânii trecute, cărăşenii nu au cerut nici un euro pentru modernizarea exploataţiilor agricole şi nici nu au aplicat pentru investiţii în procesarea produselor agricole. Totuşi, mai au la dispoziţie mai bine de două săptămâni pentru a face acest lucru, şi asta pentru că sesiunile de depunere a proiectelor pentru Măsurile 121 şi 123 au fost amânate până în data de 1 februarie.

Potrivit declaraţiilor directorului Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Caraş-Severin, Nicolae Verindeanu, până vineri, 11 ianuarie, nu a fost depus nici un proiect pentru cele 230 de milioane de euro disponibile pentru investiţii în mediul rural, alocate, la finele lui 2012, pentru Măsurile 121 – „Modernizarea exploataţiilor agricole“ şi 123 – „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere“ din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. „Este o practică generală. În fiecare sesiune se întâmplă acest lucru. De obicei, fermierii interesaţi de accesarea fondurilor europene lasă totul pe ultima sută de metri, aşa că ne aşteptăm să ne aglomerăm spre sfârşitul lunii“, a explicat Nicolae Verindeanu.

Cele două măsuri permit realizarea de investiţii pe întreg teritoriul ţării, atât în mediul rural, cât şi în cel urban. Un centru de colectare şi procesare a fructelor şi legumelor finanţat prin Măsura 123 va putea fi astfel amplasat în mediul rural, aproape de exploataţiile agricole ale producătorilor sau în mediul urban, în apropiere de aglomerările de consumatori. Prin Măsura 123 se asigură finanţarea construcţiilor, a liniilor de procesare, dar şi a mijloacelor de transport specializate, necesare aprovizionării sau desfacerii, în timp ce Măsura 121 oferă posibilitatea finanţării construcţiei sau modernizării serelor, înfiinţării plantaţiilor pomicole sau viticole, dezvoltării de sisteme de irigaţii, achiziţiei de mijloace de transport specializate etc. Fondurile disponibile pentru Măsura 121 sunt defalcate pe fiecare dintre sectoarele principale agricole ale acesteia. Cel vegetal primeşte 48 milioane euro, iar cel de creştere al animalelor, 72 de milioane euro.

De asemenea, pentru implementarea standardelor pentru lapte crud şi protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole, beneficiarii au la dispoziţie 20 de milioane euro. Beneficiarii Măsurii 141 vor avea o alocare separată care îi va ajuta să poată asigura dezvoltarea exploataţiei agricole pe care o deţin. În ceea ce priveşte sumele disponibile pentru Măsura 123, acestea sunt de 80 de milioane de euro. Suma maximă nerambursabilă care poate fi acordată pentru finanţarea unui proiect din cadrul acestei măsuri este de trei milioane euro.

În sesiunile trecute, potrivit directorului OJPDRP Caraş-Severin, pentru Măsura 123 s-au depus 15 proiecte, în timp ce pentru Măsura 121 – 79. Toate aceste proiecte se află în diferite etape de evaluare, conform procedurilor aflate în vigoare.

Roxana Bălan Nafiru