Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Dacă pentru Cetatea de Foc existenţa romilor atrage bani pentru a transforma cartierul Mociur în pol de dezvoltare urbană, pentru Anina, aceiaşi romi din Mociur au devenit sursă de capital electoral.

După înflorirea din momentul inaugurării blocurilor din Mociur, cartierul reşiţean a devenit, treptat, kilometrul zero al sărăciei din urbe. Apoi, existenţa acolo a grupurilor defavorizate, în special de cetăţeni romi, a generat o sursă de proiecte europene care să atragă bani pentru ridicarea cartierului. Iar astăzi, aleşii reşiţenilor vorbesc despre Mociur ca despre un pol al dezvoltării urbane. Nu însă şi la Anina, unde primarul se vede atacat de zvonuri, cum că ar fi cineva care ar vrea să ia romii din Mociur şi să-i cocoţeze în balcoanele Oraşului Nou, din Anina.

Recunoaştem că, până să ne spună Gheorghe Românu, noi n-am auzit asemenea zvonuri. Un lucru e cert, edilul de Anina se dezice complet de zvonuri şi numeşte aducerea romilor în Oraşul Nou drept „un fals ordinar“. Primarul Aninei crede că totul i se trage de la campania electorală, că opozanţii săi au lansat „zvonul cu privire la mutarea persoanelor de etnie romă de la Reșița (zona Mociur) la Orașul Nou din Anina“.

Suntem asiguraţi că nimeni n-a purtat vreun dialog pe această temă cu cineva din conducerea Primăriei şi că, mai mult, autoritatea nici n-are spaţii în Oraşul Nou. Adică are, dar… n-are. Ne lămureşte primarul Gheorghe Românu: „Primăria orașului Anina nici nu dispune de spații de locuit la Orașul Nou, cele aflate în proprietate fiind locuite, iar celelalte sunt deținute de proprietari privați, şi care nu satisfac condițiile minime de siguranță și de locuit“.

Din cuvintele primarului, lucrurile sunt clare, Oraşul Nou va fi bântuit doar de vânt, nu şi de romi! „Vă asigurăm de faptul că Primăria Anina nu va fi de acord sub nici o formă cu o astfel de operațiune în situația în care cineva va veni cu o propunere de acest gen“, a conchis edilul.