Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Părțile implicate în disputa de pe Muntele Mic s-au întâlnit zilele trecute, pe teren neutru, la Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin, în încercarea de a mai aplana divergențele existente acolo.

N-a fost să fie nici de aceeastă dată, spune omul de afaceri Romeo Dunca, acesta fiind dispus să ajute la intrarea în legalitate și a altor agenți economici de pe Muntele Mic, în ce privește acordul de mediu. „Pentru că doresc liniște și temperarea orgoliilor pe munte, am făcut o adresă la APM Caraș-Severin şi am dorit să cedez parte din acordul de mediu ce ținea de parcare, astfel încât amenda de 60.000 lei primită de alt agent economic să nu aibă ca urmare și sistarea activității în această parcare, cu aducerea locului la starea inițială. La fel, pentru a veni în sprijinul turistului în primul rând, am decis să împart acordul pentru construcție în zona parcării cu același agent economic, astfel încât alături de clădirea de lemn făcută de mine să mai poată apărea una civilizată lângă plecarea liftului Borlova, pentru a dispărea din peisaj sinistrele containere second hand. O ședință firească ce trebuia să normalizeze una din porcăriile de pe munte s-a transformat în circ”, a explicat Dunca, potrivit căruia vicepreședintele Consiliului Județean, Flavius Nedelcea, după ce a suportat o vreme acuzațiile celor de la Primăria Turnu Ruieni că forul de la județ ar fi emis autorizații ilegal, a părăsit ședința.

Vicepreşedintele Nedelcea ne-a explicat că într-adevăr a părăsit sala, dar atunci când cei de acolo s-au apucat să discute şi de litigiile din teren: al cui e stâlpul ăla, al cui e celălalt etc. „Eu le-am spus clar şi vreau să fie clare lucrurile şi anume că, indiferent de ce spun cei de la Turnu Ruieni, Consiliul Judeţean a emis autorizaţiile legal. Ei s-au luat de faptul că autorizaţiile nu trebuiau emise având în vedere că acordul de mediu a fost eliberat pentru Horaţiu Buna. Da, dar autorizaţiile CJ au fost eliberate în baza unui acord de mediu eliberat pentru obiectivele din zonă şi nu pentru o persoană anume. Singura problemă este de exemplu că în loc să se facă o parcare, s-au făcut două parcări. Nu este nici asta vreo tragedie, oricum, şi Marius Vodiţă de la Mediu le-a spus că se vor face verificări şi ceea ce excede acordului de mediu va fi sancţionat de autorităţile competente, până se intră în legalitate. Eu sunt bucuros că investitorii se bat pentru Muntele Mic, dar le-am spus că fiecare investiţie trebuie făcută legal. Am părăsit sala când ei s-au apucat să discute de litigii pe terenuri, al cui e stâlpul ăla, al cui e celălalt, dar le-am fost alături când s-a discutat despre autorizaţii“, ne-a declarat vicepreşedintele CJ, Flavius Nedelcea.

Agenția de Protecție a Mediului Caraș-Severin a dorit să pună și ea umărul la rezolvarea conflictului de pe Muntele Mic, însă cel mai probabil va aplica legea la sânge, mai ales că, tot potrivit lui Dunca, un reprezentant al APM CS a fost bruscat și înjurat zilele trecute în stațiunea montană. „Cei care au construit la Muntele Mic fără autorizație sau au primit autorizație ilegal, fără a avea măcar aviz de mediu sau de sit Natura 2000, ca de exemplu lacul de pe munte ori clădirea SPA, vor trebui probabil să demoleze. Perdanți sunt cei de pe munte“, a mai precizat Romeo Dunca, cel care peste câteva zile urmează să pornească oficial cea mai nouă instalație de transport pe cablu de pe Muntele Mic, telescaunul Vâlsanu.

Foto: U.M.