Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aşa a sunat invitaţia promisiune pe care i-a făcut-o primarului Ioan Popa dezvoltatorul imobiliar al grupului Auchan, care va construi mall-ul din Mociur.

Şeful administrativului reşiţean a dezvăluit noi detalii despre proiectul ce va schimba faţa rău-famatului cartier: „Platforma Mociur s-a adjudecat de către Ceetrus, fostul Immochan (filiala imobiliară a grupului Auchan – n.r.), în data de 28 ianuarie. Pentru mine, a fost o zi cu mari emoţii. Mărturisesc că – acum pot s-o spun liniştit – sunt aproape doi ani de când lucrez la acest proiect. I-am cunoscut pe cei de la Immochan în martie 2017, la Braşov, într-un seminar, dată la care, prezentând oraşul Reşiţa, au spus că sunt interesaţi să vină să vadă despre ce e vorba. Atunci au venit aici, după două săptămâni. De atunci au fost în şapte drumuri la AVAS, la Bucureşti, împreună cu UCMR-ul, prezentând acest potenţial investitor de a asana această zonă de «brownfield». Şi iacătă că după aproape doi ani de zile s-a materializat. Din ce ştiu eu, au bugetat circa 37 de milioane de euro pentru prima fază. Sunt trei faze în care dânşii doresc să lucreze, faza unu este legată de mall-ul propriu-zis, în care şi noi ne-am angajat. Sau eu, cel puţin, mi-am luat angajamentul să facem un aqualand lângă ei. Faza a doua este legată de câteva clădiri de birouri şi un hotel; şi faza a treia este legată de rezidenţial“.

Edilul s-a arătat extrem de optimist vizavi de punerea pe roate a proiectului: „Sper să demarăm lucrările cât mai repede. Din discuţiile pe care le-am avut cu ei vom mişca masterplanul pe toată zona, să vedem unde punem aqualand-ul, unde punem mall-ul, în următoarele două luni de zile, cu o echipă de la Paris. Şi eu sper ca până în toamnă, octombrie-noiembrie, să demareze lucrările. Evident că va trebui făcut un PUZ, va trebui o dezbatere publică pe subiect acolo, e o chestiune de mare amploare, vorbim de o suprafaţă de teren care este echivalentă cu jumătate din Govândari“.

Cât timp mai avem de aşteptat până la finalizarea celor trei etape? „Promisiunea pe care mie personal mi-a făcut-o şeful Immochan România este că, în noiembrie 2021 vom bea cafea la Starbucks, adică în doi ani“, a mai spus Popa.

Legat de soarta juridică a terenurilor din zonă, edilul a precizat: „Marea parte a terenurilor au fost achiziţionate. Au luat 22 de hectare acum, au mai luat 7 hectare înainte, mai sunt 7 hectare în discuţii, avem şi noi în Reşiţa, de la TMK, tot vreo 7 hectare. Practic, zona Mociur-Turnate este închisă. Mai este o bucată de teren în partea cealaltă, în zona de Triaj, dar care nu intră în discuţie acum, unde noi dorim să facem un parc şi o zonă rezidenţială. Terenurile sunt cumpărate de investitor. Acum lucrăm la masterplan să vedem exact pe unde vom pune drumul (care va traversa Mociurul, pentru a lega partea nouă a urbei de vatra oraşului – n.r.) şi evident că dacă drumul trece prin terenul lui, aşa cum au făcut-o şi la Braşov, se va face infrastructura rutieră şi se donează primăriei. La Braşov au luat 100 de hectare, platforma Tractorul, şi au întors primăriei circa 20 de hectare din acea platformă“.