Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aproape jumătate din sancţiunile aplicate de poliţiştii locali reşiţeni au fost pentru aruncarea gunoaielor în alte locuri decât ar trebui.

Prezentând un succint raport de activitate pe primele opt luni, Alexandru Ciati, directorul executiv al Direcţiei de Poliţie Locală Reşiţa, preciza că jumătate din amenzile aplicate în primele opt luni ale anului au fost pentru gunoaie: „În cadrul activităţilor zilnice, inclusiv ca urmare a unor reclamaţii, vă pot preciza că au fost constatate 2.318 încălcări ale normelor legale, sancţionate cu 952 de avertismente şi 1.366 de amenzi, a căror valoare se ridică la suma de 441.000 de lei. Noi am ţinut seama de activităţile prioritare pentru anul 2018, transmise de conducerea Primăriei municipiului Reşiţa, şi aici mă refer la menţinerea curăţeniei pe raza municipiului. Putem aprecia că marea majoritate a sancţiunilor, în procent de aproape 50% au fost stabilite la nerespectarea normelor de curăţenie a localităţii, de colectare şi depozitare a deşeurilor. Au fost aplicate 616 sancţiuni contravenţionale, dintre care 171 de avertismente şi 469 de amenzi, cu o valoare totală de 212.750 de lei“.

Şi dacă mereu autorităţile reşiţene au făcut campanii pentru curăţenia oraşului, nici vizavi de gunoaiele aruncate care-ncotro nu s-a stat cu mâinile în sân. „Aşa cum vă spuneam, respectarea curăţeniei reprezintă un obiectiv principal pentru municipalitate, lucru care eu cred că se poate observa, sublinia Alexandru Ciati. Sunt mici lucruri de îndreptat, la care încă mai lucrăm. M-aş referi aici la depozitările neconforme de deşeuri. De la începutul anului, până în prezent am depistat 170 de astfel de situaţii de depozitări neconforme, depozitări pe care, în urma verificărilor amănunţite pe care le-am făcut, am găsit în mare parte şi făptuitorii, aceştia fiind sancţionaţi şi o mare parte din locurile în care au depozitat au fost salubrizate, ceea ce a fost foarte important pentru noi“.

Potrivit şefului Poliţiei Locale, în 54 dintre cazuri, persoanele vinovate au ridicat gunoaiele pe care le-au abandonat, în alte 25 deşeurile fiind ridicate cu ajutorul operatorului de salubritate. Pentru celelalte 91 de depozite neconforme, lucrările sunt în faza finalizării, fiind deja emise şi 51 de somaţii.