Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Buzunarele mici le permit reşiţenilor distracţii de weekend doar în împrejurimi.

Dacă luni, în general, nu prea are nimeni chef de lucru fiindcă abia ne revenim din starea de bine pe care mintea, trupul și sufletul o reclamă în zilele libere de la sfârșitul săptămânii, ei bine, vineri este ziua mult așteptată în care se pun la bătaie tot felul de planuri pentru organizarea unei minivacanțe reușite. De la cumpărăturile și problemele administrative ale casei, respectiv curățenie, rufe, gătit care, oricum trebuie rezolvate fiindcă nu toată lumea își permite să plătească o menajeră, până la ieșirile la iarbă verde, preocupările noastre au o singură țintă, să petrecem acest timp cât mai aproape de cei dragi, de familie, de prieteni.

Am întrebat reșițenii cum profită de aceste zile, iar răspunsurile, unele predictibile potrivit stilului de viață provincial, au lăsat loc altei întrebări și-anume: avem un buget de familie suficient încât să ne permitem un program turistic de weekend în propriul județ? Majoritatea nu. Totuși, împrejurimile Reșiței sunt pitorești, de ce să nu recunoaștem, nu costă prea mult să-ți pui un sandvici în rucsac și o sticlă cu apă pentru a bate la pas dealurile, încărcate cu margarete, garofițe și alte flori de câmp de sezon. Unii preferă un tur cu bicicleta, iar dacă timpul este favorabil, cei mai mulți aleg să iasă la grătar, la grădină, la țară, sau în locurile și stațiunile apropiate cum sunt Secu, Văliug, Gărâna, Trei Ape, Semenic. Studenții, cei care nu au examene, ori joacă fotbal cu prietenii și încheie meciul cu o bere la terasă, ori se duc la ștrand și la discotecă.

Chiar dacă sezonul estival abia a început, cert este că orașele provinciale mici nu au prea multe evenimente locale de tip festival care să îi mobilizeze pe oameni să participe la asemenea manifestări, comparativ cu Timișoara, Cluj, Craiova sau Iași, ce să mai vorbim de București, unde cei mai mulți merg în cluburi unde se cântă, sunt lecturi publice susținute de artiști și poeți contemporani, după câteva ore într-o asemenea companie fiind oricând gata să o iei de la capăt cu ziua de luni. Odihna este necesară, deci să ne reîncărcăm bateriile în fiecare weekend cu energia binefăcătoare și generoasă a naturii din frumosul nostru Banat.