Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În pofida amenzilor, numărul celor care şi-au făcut asigurare la casă rămâne extrem de redus.Care este valoarea reală a unei locuinţe pentru o familie? Cel mai bun răspuns la această întrebare l-au aflat pe propria piele cei rămaşi fără agoniseala de-o viaţă, în timpul inundaţiilor. Au investit ani buni în patru pereţi şi au pierdut totul. În trecut, statul a reparat sau reclădit case şi a acordat despăgubiri, acum intrând în scenă asigurările. Însă pe românul simplu, nu-l prea lasă inima să rupă şi pentru ele ceva din bruma de bănuţi pe care-i drămuieşte de pe o zi pe alta.

Şi totuşi, asigurarea locuinţei este obligatorie. După publicarea Legii nr. 260/2008 care vizează acest lucru, până şi statul s-a tot răzgândit. Însă din 15 iulie 2011, asigurarea locuinţei a devenit obligatorie pentru orice proprietar.

Cât costă? Undeva în jurul sumei de 10 euro pe an în cazul caselor construite din chirpici, respectiv 20 de euro pe an pentru cele din altfel de materiale. Dar dacă se întâmplă o nefericire, despăgubirile pe care le pot primi cei cu asigurare obligatorie sunt de 10.000 de euro în cazul celor cu case din chirpici, respectiv 20.000 de euro pentru ceilalţi. Poliţa acoperă doar pagubele pricinuite de inundaţii, cutremure şi alunecări de teren.

Legea însă nu obligă pe nimeni să aibă o asigurare obligatorie de locuinţă, cei interesaţi putând avea încheiată o poliţă facultativă care, deşi costă mai mult, oferă mai multe avantaje, acoperind mai multe situaţii.

Cu doar câţiva zeci de lei, proprietarii îşi pot contracta o asigurare obligatorie a locuinţei, protejându-se astfel împotriva dezastrelor. Chiar dacă riscă să-şi piardă casa în caz de cutremur, incendiu sau inundaţii, cărăşenii nu stau prea bine la cumpărat poliţe. În plus, mai riscă şi amenzi…

Acestea variază între 100 şi 500 de lei. Cum stau lucrurile la Reşiţa? Deocamdată suntem doar în faza incipientă. Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), format din cele 13 societăţi de profil din ţară care vând astfel de poliţe, transmite primăriei, în fiecare trimestru, o situaţie cu locuinţele asigurate, spune Ildiko Szendrei, purtătorul de cuvânt al Primăriei Reşiţa. Aceasta a precizat: „Până în momentul de faţă nu au fost aplicate amenzi. Deocamdată sunt derulate campanii de informare, de către Direcţia de Impozite şi Taxe“.

Antoniu Mocanu