Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Agenţia de şomaj are un centru cu identificare pe bază de amprente digitale, conferind acces la servicii moderne.

Un centru de self-service cum n-a mai văzut şomerul cărăşean a fost inaugurat zilele trecute la parterul AJOFM, numărându-se printre cele 47 de astfel de centre înfiinţate acum la nivel naţional. La ce bun? Centrele de self-service sunt oarecum futuristice pentru birocraţia românească, oferind şomerilor sau angajatorilor – de voie, de nevoie, cei mai „fideli“ parteneri ai AJOFM – posibilitatea de a-şi face singuri serviciile în cadrul Agenţiei. Adică, eşti şomer? Ai nevoie de un loc de muncă sau de o viză pe carnetul de şomaj? Nimic mai simplu! Vii la parterul AJOFM şi, introducând câteva detalii pe un ecran tactil (da, aţi citit bine, ca la examenul pentru carnetul de conducere), se rezolvă totul. Eşti angajator? La fel de simplu! Inclusiv în privinţa declaraţiilor lunare!

Am spus declaraţii lunare? Ei bine, abia acum apare problema. Implementarea sistemului cuprinzând cele 47 de centre futuristice a demarat prin 2009, când angajatorii depuneau declaraţii lunare la AJOFM. Acum le depun la Finanţe, deci sistemul este doar pentru patronii care mai au de făcut rectificări la vechile documente, în condiţiile în care acestea se mai pot depune.

Un alt neajuns extrem de futuristic poate pentru întreaga comunitate europeană este… cititorul de amprentă cu care este dotat aparatul care permite self-service-ul. Cititorul de amprente facilitează accesul la diverse servicii care astfel nu mai necesită alte semnături sau utilizări de cărţi de identitate. Numai că în ţara noastră, ca şi în multe altele, păstrarea unei baze de date cu amprente digitale este cam… ilegală. Sau la limită.

Totuşi, iniţiativa este una lăudabilă şi funcţionează, chiar dacă parţial, permiţând şomerilor şi angajatorilor acces la internet în mod gratuit, dar şi la o multitudine de servicii specifice în domeniu, în prezenţa unor reprezentanţi ai AJOFM Caraş-Severin.

Antoniu Mocanu