Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În sfârşit, aleşii reşiţenilor şi-au dat acordul pentru cumpărarea unui teren pentru investiţii social-culturale.

În urmă cu un an, un teren de care atârnau toate investiţiile Reşiţei a devenit mărul discordiei între primărie, consiliu şi una dintre vechile uzine ale urbei. Municipalitatea dorea să achiziţioneze terenuri la Stavila, pentru investiţii complexe, socio-culturale, însă consilierii locali au blocat de câteva ori iniţiativa.

Pe scurt, municipalitatea s-a îndreptat spre terenuri din interiorul oraşului, ultima intenţie în acest sens fiind legată de zona Stavila, unde se intenţiona achiziţionarea unei suprafeţe de 16.588 mp dintr-un total de 85.508 mp, unde se află Depozitul de fier vechi şi Fabrica de refractare (Şamotă), aparţinând TMK, aproape de vatra oraşului. Terenul era de preferat mai ales acum, în vremuri de criză, când municipalitatea nu-şi putea permite demolarea construcţii, nivelarea şi amenajarea altor suprafeţe, respectiv aducerea de utilităţi, aşa cum s-a întâmplat în alte ocazii, cu eforturi mult prea mari, aproape zadarnice.

În urmă cu un an, întrucât municipalitatea nu avea bani pentru întreaga suprafaţă, şi-a manifestat intenţia de a cumpăra doar 16.588 mp. Tot atunci, consiliul local a propus cumpărarea terenului la o valoare de 3 euro/mp, deşi societatea reşiţeană pusese la dispoziţie un raport de evaluare potrivit căruia preţul era fixat la 8 euro/mp, motiv pentru care tranzacţia ar fi adus prejudicii TMK.

Consilierii locali au considerat prea scumpă o astfel de tranzacţie aşa că proiectul a fost retras. Anul acesta, însă, noul consiliu a spus „Da!“ investiţiei, însă la un preţ de 4 euro/mp, aşa cum remarcau aleşii reşiţenilor, pentru o suprafaţă de 16.000 mp. De fapt, este vorba despre 4,7 euro/mp, la care se adaugă TVA, potrivit ultimului raport de evaluare, din 20 iunie 2012.

Terenul ar urma să fie folosit pentru clădiri de birouri, eventuale spaţii de producţie, investiţii în general, blocuri de locuinţe şi diferite facilităţi socio-culturale necesare reşiţenilor. Totuşi, la momentul votării proiectului, consilierul local Jaro Marşalik a ţinut să ceară ca, „în loc de locuinţe sociale să fie construite locuinţe pentru tineri. Cei de la social nu plătesc, ar trebui preferaţi tinerii, mai ales că şi aşa e greu să-i reţii în oraş“.

Antoniu Mocanu