Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Multe asociaţii de proprietari au reclamat municipalităţii o serie de aspecte care arată că reşedinţa judeţului se află sub imperiul deşeurilor.

Palatul administrativ municipal a găzduit, zilele trecute, o întâlnire între reprezentanţi ai Primăriei Reşiţa, pe de o parte, şi cei ai asociaţiilor de proprietari şi locatari din oraş, de cealaltă. Întrunirea, menită să discute aspecte legate de luna curăţeniei de primăvară şi de campania derulată de Primărie în acest sens, a pus pe tapet probleme reale cu care se confruntă o serie dintre cetăţenii urbei, pornind de la capitolul gunoaie sau colectare selectivă, până la cele legate de animalele fără stăpân sau de lipsa parcărilor şi lăsarea haotică a maşinilor pe raza municipiului. Unii îşi achită taxele şi parchează pe locurile din spatele blocurilor, în vreme ce alţii nu plătesc nimic şi le fac în ciudă, blocând zonele din faţa imobilelor. Că, de, există indicatoare care interzic acest lucru, care însă nu sunt valabile pentru vehiculele cocoţate pe trotuar.

Şedinţa a fost condusă de viceprimarul Vasile Paul, care a subliniat importanţa ca fiecare dintre cei implicaţi, inclusiv cetăţenii şi asociaţiile, să înţeleagă faptul că nu doar municipalitatea trebuie să facă şi să întreţină curăţenia oraşului. Mulţi reprezentanţi de asociaţii s-au plâns atunci vizavi de maşinile parcate pe trotuarele din faţa blocurilor, a căror prezenţă nu doar îngrădeşte accesul sau circulaţia pietonală, ci împiedică locatarii să cureţe zona. Fapt care duce, la mijlocul acestui an, la depunctarea respectivelor asociaţii în cadrul concursului pentru cele mai gospodare asociaţii.

Altă problemă care ne ţine sub povara mizeriei sunt lucrările interminabile la reţelele de apă şi canalizare din urbe. Iar în special în zona parcurilor, apare problema stăpânilor de patrupede certaţi cu regulile civilizaţiei, care nu curăţă mizeria lăsată de animale.

În preajma multor centre comerciale, indiferent de dimensiunile acestora, există probleme legate de gunoaie. Multe magazine nu au (sau nu au suficiente) containere şi îşi aruncă resturile în pubelele de la blocurile oamenilor. Acest aspect nu doar că le umple oamenilor pubelele în primele zile, ci dă peste cap şi colectarea selectivă, ridicând serioase probleme legate de sănătatea publică.

La şedinţă au participat şi Cornelia Burileanu, şefa de la Mediu, alt reprezentant al aceluiaşi compartiment, alături de unul din partea Poliţiei Locale. S-a vorbit despre construcţiile provizorii construite ilegal în zona blocurilor – cuşti de câini, coteţe de găini (ştiindu-se că în acele zone este interzisă creşterea animalelor) –, dar şi despre oamenii de „culoare“ care răvăşesc gunoiul locatarilor de la blocuri sau despre coşurile stradale care lipsesc în multe zone.

Pentru toate trebuie făcut ceva, însă problemele sunt atât de multe încât depăşesc, numeric, orice estimări de personal ar avea Poliţia Locală. Plângerile oamenilor au fost notate iar în perioada următoare municipalitatea a promis să dea o mână de ajutor reşiţenilor care au cerut acest lucru. Inclusiv cu pământ de flori pentru unele blocuri, în funcţie de materialul disponibil.