Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Gazoductul, un proiect internaţional cu implicaţii majore și pentru judeţul Caraș-Severin, este în pericol să nu se mai realizeze.

În ultimele zile, cunoscutul analist politic Emil Hurezeanu spunea că există informaţii potrivit cărora Azerbaidjan, unul din principalele state din consorţiul care realizează Nabucco, s-a retras și a optat pentru o altă rută, prin gazoductul Trans Adriatic Pipeline. Acesta este un proiect paralel de transportare a gazului azer ce ocolește România, ajungând în Italia prin Marea Adriatică.

În câteva zile ar urma să fie făcut și anunţul oficial, ceea ce ar situa România într-o poziţie dificilă, mai ales în ceea ce privește dependenţa de gazele rusești. De cealaltă parte, oficialii Nabucco România s-au arătat surprinși de informaţiile apărute în mass-media și spun că nu există încă un punct de vedere oficial în acest sens.

Pentru judeţul Caraș-Severin, dispariţia proiectului Nabucco ar însemna, în principal, pierderi de natură economică, locuri de muncă, sume de bani care ar trebui plătite proprietarilor de terenuri și despăgubirile pentru posibilele daune care ar fi apărut cu ocazia executării lucrărilor aferente proiectului. În cazul în care proiectul va fi totuși realizat pe actualul traseu, construcţia gazoductului Nabucco va demara în Caraș-Severin în 2015 și se va întinde pe o perioadă de aproximativ patru ani. Aşteptăm şi un punct de vedere oficial al reprezentanţilor Nabucco România.

Nina Curiţa