Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – După dezbateri interminabile şi pauze la mica înţelegere, aleşii reşiţenilor au stabilit noul preţ al gigacaloriei: vechiul.

Începând de marţi, CET-ul nu mai dă căldură reşiţenilor, iar lucrările de implementare a unui nou proiect au pentru finalizare tot cele 60 de zile pe care le tot au de la jumătatea anului. De fapt, potrivit unui comunicat emis de municipalitate la acea dată, începând din 5 iulie se oprea furnizarea apei calde tocmai pentru începerea lucrărilor de punere în funcţiune a unui număr de opt centrale termice de cartier.

Şi abia acum, la sfârşit de octombrie, în şedinţă de consiliu, aleşii locali au bugetat banii necesari, cu toate ajustările, însă nu după câteva pauze şi înţelegeri. Astfel că nu vor mai trece, potrivit autorităţilor, decât 60 de zile până când se va pune în funcţiune noul sistem. Adică din ianuarie 2012. Ce se va întâmpla exact la capitolul căldură, nimeni nu ştie.

Cert este că preţul gigacaloriei, pe care municipalitatea a încercat să-l majoreze în şedinţele precedente ale consiliului local la 430,98 lei, va rămâne neschimbat pentru omul simplu. Primarul Mihai Stepanescu a precizat că, de fapt, acest preţ de 430,98 lei este în vigoare de mai bine de un an, deşi până acum, era în vigoare HCL 133 din 19 aprilie, document care fixa tariful gigacaloriei la 171,94 lei.

Lucrurile au fost repuse pe un făgaş normal în cadrul şedinţei CL din 25 octombrie, stabilindu-se ca facturile reşiţenilor să fie calculate tot în funcţie de un tarif de 171,94 lei pe gigacalorie. Diferenţa de preţ până la 430,98 de lei pe gigacalorie va fi suportată tot de reşiţeni, prin bugetul local. Consilierul local Ioan Benga a reproşat conducerii CET 2010 faptul că situaţia înaintată consiliului local cu privire la numărul de abonaţi este extrem de confuză, şi că se aruncă bani pe apa sâmbetei. Acesta a spus că nu e normal ca, în condiţiile în care numărul abonaţilor branşaţi nu este clar, autoritatea locală să suporte faptul că societatea reşiţeană produce „şapte-zece gigacalorii pe oră, şi că înregistrează pierderi de 30 de tone de apă pe oră“. Aurel Marinescu, directorul CET 2010, a precizat doar că situaţia prezentată nu face referire la astfel de pierderi.

Întrucât niciunul dintre consilierii locali n-a propus vreun amendament care să scutească bugetul local de pierderile CET 2010, tot buzunarul comun al reşiţenilor le va acoperi.

Antoniu Mocanu