Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Problema alimentării cu apă a autospecialelor de stingere a incendiilor a fost pusă vineri pe tapet.

Sala de şedinţe din clădirea administraţiei publice judeţene a găzduit vineri şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă – prilej pentru bilanţul evenimentelor deosebite înregistrate în precedentele şase luni şi pentru adoptarea unui plan de măsuri pentru vara ce vine.

Dacă situaţiile de urgenţă petrecute deja au fost înlăturate operativ graţie intervenţiei echipajelor de voluntari şi ale ISU Semenic, planul pentru caniculă, precipitaţii abundente şi arderile necontrolate are în vedere stimularea comitetelor locale pentru intervenţii rapide. Însă problema e alta: alimentarea cu apă a autospecialelor e deficitară din mai multe pricini: fie sursa de apă pentru reumplere e prea departe, fie cea care se află aproape e insuficientă pentru alimentarea rezervoarelor, fie cursurile de apă nu sunt amenajate pentru accesul maşinilor.

„Ne aşteaptă o perioadă grea, cu caniculă şi vijelii, dar şi cu arderi de vegetaţie – controlate sau nu. Măsurile prevăzute în plan vizează DSP, consiliile locale, DSVSA şi ITM şi sunt, în mare, similare cu cele de anul trecut. Din păcate, sursele de apă din vreo 17 localităţi rurale sunt deficitare“, a precizat prefectul Silviu Hurduzeu, preşedintele CJSU. În planul de măsuri se regăsesc emedierea defecţiunilor la hidranţii exteriori şi reamenajarea rampelor de alimentare din surse naturale, includerea în bugetul local pe anul 2014 a sumelor necesare pentru executarea lucrărilor de investiţii cu rol în asigurarea alimentării cu apă a autospecialelor, realizarea sistemelor de alimentare cu hidranţi exteriori de incendiu, amenajarea rampelor de alimentare din surse naturale.

Flavius Rotariu