Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cea mai recentă şedinţă ordinară a consiliului municipal le-a permis reşiţenilor din Poiana Golului să-şi spună păsurile direct celor pe care i-au ales. Lipsa apei potabile, a canalizării, gunoaiele, drumul, câinii vagabonzi sau animalele domestice lăsate de izbelişte în stradă sau absenţa iluminatului public în locul de joacă pentru copii sunt doar câteva dintre problemele sesizate.

Oamenii s-au plâns de faptul că, din cauza lipsei canalizării, mulţi aleg să-şi golească toaletele în şanţul de la marginea drumului, ceea ce face ca aerul să devină irespirabil, mai ales la temperaturile ridicate ale verii. În privinţa apei, reşiţenii din Poiana Golului i-au spus primarului Mihai Stepanescu faptul că cea distribuită de către municipalitate îi costă prea mult, bătrânii din zonă neavând cele câteva sute de lei cât se cere pe un astfel de transport preţios. Iar toate fântânile din zonă au secat…

De asemenea, ar mai fi necesare cinci dale care fac diferenţa între viaţă şi moarte, sau între linişte şi dezastru pentru locuitorii zonei. Asta pentru că, din cauza lipsei lor, accesul salvării şi a maşinilor de intervenţie în caz de incendiu nu se poate face în mod facil, decât după câteva manevre, care să le permită să treacă de o curbă strânsă, în unghi de 90 de grade. La acest capitol, cei de la Întreţinere, din cadrul municipalităţii, le-au transmis oamenilor asigurări că vor turna din ciment respectivele dale, astfel încât în trei săptămâni oamenii să le vadă în drum.

„Am rămas surprins, dar asta este, relaţia noastră este bună cu cetăţenii, în sensul că primim tot felul de sesizări. Repet, am rămas surprins că n-au fost acei cetăţeni la audienţă şi n-am primit nicio sesizare în ultimele luni sau poate un an, la care să nu răspundem. Dar am dat, din câte ştiu eu, trei răspunsuri unor cetăţeni din Poiana Golului, care poate n-au transmis locuitorilor, vecinilor din acea parte a Reşiţei, şi anume am făcut trimitere la faptul că acel proiect este în analiza comisiei stabilite de către operatorul AquaCaraş, este în evaluare această lucrare de modernizare şi de extindere a reţelelor de apă şi canalizare. (…) Noi am făcut nişte investiţii acolo, ştiţi foarte bine, le-am promovat şi cu ajutorul dvs., dar cert este că de multe ori unii cetăţeni sunt certaţi cu legea. Este greu să întreţină anumite lucruri. Mă refer la acel loc de joacă, la fântânile pe care noi le întreţinem. Este destul de greu de lucrat în anumite cazuri. Nu ne oprim aici, avem deschidere, înţelegere din partea unor cetăţeni, chiar responsabilitate. Şi-au manifestat dorinţa de a colabora cu noi, de a păzi tot ce înseamnă domeniul public, pentru că altfel nu se poate. Şi nu ne vom opri doar la cetăţenii din acest cartier. Vrem să extindem la nivel de oraş acest tip de relaţie”, a declarat primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu.

Aşa cum a promis, edilul a condus o delegaţie care a făcut o deplasare la faţa locului pentru a vedea atât pentru probleme investiţionale, cât şi cele gospodăreşti, de întreţinere a acelor zone. Legat de apă şi canalizare, oamenii au fost informaţi în legătură cu faptul că AquaCaraş derulează un proiect pe fondul de coeziune, ce se află în faza de licitaţie. În privinţa problemelor de ordin gospodăresc, în perioada următoare va fi întocmit un grafic de lucrări.

Antoniu Mocanu