Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În perioada 4 – 24 iunie, acest muzeu, unic în România, se va afla la Muzeul Banatului Montan. Începând de luni, de la ora 9.00, Muzeul Iluziilor va fi deschis vizitatorilor, conceptul având un caracter interactiv.

Iluzii optice, 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea, o hologramă piramidală, un generator Van De Graaff sau un theremin, instrumentul muzical la care poți cânta fără să îl atingi, sunt doar câteva dintre lucrurile despre care cei mai curioşi vor afla cum funcţionează, după cum ne-a asigurat purtătorul de cuvânt al Muzeului Banatului Montan, Livia Magina: „În cadrul conceptului au fost aduse peste 100 de obiecte care vor fi, practic, povestite live de către un povestitor. Se adresează nu numai copiilor, fiind vorba de fizică optică, ci şi adulţilor care vor să afle cum se explică o serie de fenomene sau chiar de iluzii optice. Cel mai important lucru pentru reşiţeni şi pentru toţi locuitorii din judeţ e că trebuie să se programeze la adresa: contact@muzeuliluziilor.ro sau la numerele de telefon 0726519941, 0752690245. Noi avem Muzeul deschis de dimineaţă de la ora 9.00 până seara, la ora 19.00. O vizită la Muzeul Iluziilor durează o oră şi se plăteşte un bilet de 15 lei“.

Proiectul este al Asociaţiei Astronomice Pluto, iniţiatorul principal, Adrian Filpişan subliniind că are un caracter instructiv: „Cred că fiecare familie, fiecare copil și fiecare persoană trebuie să intre măcar o dată într-un Muzeu al Iluziilor: să cânți la theremin sau să te așezi pe spate pe un pat cu 2200 de cuie fără să ți se întâmple nimic, la fel cum e amuzant și provocator să încerci să rezolvi enigmele din spatele fiecărei iluzii optice în parte“.