Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Liderul filialei cărășene a Confederației Naționale Sindicatelor Libere din România Frăția susține că UCMR este blocată intenționat.

Așa cum ați putut citi în paginile noastre, Comisia de Dialog Social a judeţului a avut o şedinţă extraordinară în încercarea de a găsi soluţii pentru deblocarea situaţiei UCM Reșița. „Nu am fi solicitat o asemenea ședință dacă nu am fi sperat în găsirea de soluții. Din păcate, de ani de zile societatea se află în insolvenţă iar rezolvarea situaţiei este de natură politică. Numărul de salariaţi aflaţi în 75% este tot mai mare, iar comenzile dedicate UCMR sunt mai puţine. Or, deși există mai multe centrale unde sunt programate reparații capitale pe parcursul acestui an, nu cred că se dorește ca UCMR-ul să primească aceste contracte. Murim de foame cu lucrul în țară… Firmele străine oferă aceeași calitate ce și noi, dar la prețuri mult mai mari. Unde mai pui că la o eventuală avarie, noi suntem la fața locului în circa 12 ore, pe când străinii… Dacă nu luăm măsurile necesare şi cât mai rapid, vom ajunge să discutăm despre UCMR doar la timpul trecut”, ne-a declarat Jivomir Tovladiaț, preşedintele CNSLR Frăţia Caraş-Severin.

Acesta le-a solicitat parlamentarilor cărășeni să facă interpelări în Parlamentul României şi să lupte pentru judeţul care i-a ales. „Am atras atenţia, de mai multe ori, că România a cumpărat energie de pe alte pieţe externe, în condiţiile în care sistemul energetic românesc este în stare să alimenteze cu energie nu doar o Românie, ci chiar trei – patru Românii. Se doreşte închiderea forţată a UCMR? La retehnologizarea lucrărilor din țară, UCMR ar putea lucra 30 de ani de acum încolo”, a adăugat Tovladiaț.

UCMR mai are în prezent circa o mie de salariaţi dintre care aproape trei sferturi stau acasă, cu 75% din salariu.