Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta prin orice mijloace, inclusiv printr-un apel adresat cetăţenilor de a redirecţiona procentul de 2 la sută din impozit către spitalul județean.

La trei luni de când a preluat conducerea interimară a celei mai importante unităţi sanitare din judeţ, noul manager, Waldemar Murgu, a prezentat presei situaţia actuală a SJU. Adică, ce s-a făcut de la numirea sa în funcţie şi care sunt proiectele prin care se încearcă o normalizare a activităţii spitalului. Între subiectele abordate, Murgu s-a referit la necesitatea retehnologizării şi redotării spitalului: „Mă refer atât la aparatură medicală, cât şi la dotările saloanelor, respectiv paturi, noptiere, dulapuri, etc. În acest sens, am discutat cu mai multe ONG-uri cu specific medical, conduse de medici din Germania şi din Austria şi sperăm că în curând vom primi un ajutor în medicamente (antihipertensive, antibiotice şi antiinflamatoare). Am creat cele trei grupe după consultarea cu medicii, considerând aceste medicamente de primă necesitate. Sperăm ca într-o lună, o lună şi jumătate, să primim primul transport. Pe de altă parte, am convenit cu două organizaţii ca în jurul datei Paştelui să primim circa o sută de paturi electrice din partea unei organizaţii, de fapt o persoană care a mai făcut asemenea gesturi caritabile şi de la aceeeaşi organizaţie care ne trimite medicamentele, dotări medicale şi spitaliceşti. Ni s-a promis un sterilizator cu o capacitate mare, fiindcă tot timpul avem o problemă cu cel pe care îl avem, care e foarte vechi şi trebuie mereu reparat, dar şi dotări cu mobilier şi altă aparatură“.

Adept declarat al transparenţei totale, Murgu a spus că tot ce se face de-acum încolo se face pentru sănătatea şi confortul pacienţilor. Este motivul pentru care, pe lângă atragerea de sponsori, inclusiv din străinătate, la care se adaugă ONG-urile şi iniţiativele private venite din partea medicilor, în strategia sa de lucru se află şi un apel la solidaritate către cetăţeni, astfel încât procentul de 2 la sută din impozitul datorat statului să se îndrepte spre SJU. Acest procent, cu siguranţă, se va întoarce tot la cetăţeni, concretizat în serviciile medicale.

„O să ne implicăm mai mult în atragerea acestor venituri care se pot obţine prin acea declaraţie pentru 2 la sută în cazul persoanelor fizice şi 20 la sută pentru societăţi. Vrem să creăm nişte grupuri de iniţiativă şi ne-am propus să promovăm o acţiune pentru cumpărarea unui ecograf, care este de o importanţă majoră pentru secţia de Cardiologie. Pe această secţie se perindă, în decursul unui an, circa 3000 – 3300 de pacienţi. Ecograful pe care-l avem noi este unul limitat tehnic, care arată doar lucrurile generice, de suprafaţă. De aceea voi apela la toată lumea pentru a aduna suma necesară cumpărării unui ecograf. Costul este de 25.000 de euro, o sumă mare sau mică în funcţie de cum o raportezi. Dacă ne gândim însă că achiziţionarea acestui ecograf înseamnă să faci un bine la cel puţin 3000 de oameni, cred că merită să facem toţi un efort. E un apel la solidaritate pentru comunitate“.

Cât priveşte zugrăvelile care au început să reîmprospăteze aspectul Spitalului Județean de Urgență (UPU, holuri, unele secţii) lucrările vor continua, însă Murgu a ţinut să sublinieze iniţiativa, dar mai ales contribuţia personală a medicilor şi asistenţilor, care au făcut chetă pentru achiziţionarea unor materiale necesare acestor lucrări.