Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Peste 20 de agenţi economici depistaţi că foloseau în câmpul muncii personal fără forme legale de angajare.

În primele trei luni din acest an, Inspectoratul Teritorial de Muncă din Caraş-Severin a dispus o serie de acţiuni de control, în urma cărora au fost aplicate amenzi în valoare de 692.000 de lei. Conform inspectorului-şef Eugenia Mihăescu, în domeniul relaţiilor de muncă s-au efectuat 587 de controale şi s-au aplicat amenzi în sumă de 425.500 de lei. Pentru folosirea muncii fără forme legale au fost sancţionaţi 24 de angajatori, cuantumul amenzilor ridicându-se în acest caz la 310.000 lei, în timp ce pentru alţi trei angajatori au fost înaintate organelor competente trei denunţuri penale.

„Principale deficienţe constatate de către inspectorii noştri au fost legate de neîncheierea unui contract individual de muncă, nerespectarea programului de lucru şi a timpului legal de odihnă, neîntocmirea dosarelor de personal şi a regulamentului de ordine interioară, introducerea de date eronate în Registrul general de evidenţă a salariaţilor şi neiniţierea negocierii contractului colectiv de muncă la nivel de unitate”, explică Eugenia Mihăescu.

Raportat la aceeaşi perioadă de timp, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 323 de controale şi aplicate amenzi în sumă de 266.500 de lei. În urma celor constatate în teren, inspectorii au decis să oprească din funcţiune 13 echipamente de muncă, care nu deţineau avize de funcţionare I.S.C.I.R. Totodată, a fost dispusă sistarea activităţii pentru cinci angajatori până la remedierea deficienţelor constatate.

Roxana Bălan Nafiru