Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Concursurile de ocupare a posturilor de la Spitalul Județean de Urgență Reșița denotă o mobilitate crescută a cadrelor medii sanitare.

„Au fost scoase la concurs pentru asistente 19 posturi, s-au înscris 26 de candidaţi şi, în urma interviului şi a examenului scris, vor fi angajate şapte asistente pe diverse secţii ale spitalului. La infirmiere, îngrijitori şi brancardieri a avut loc examenul astăzi (luni, 22 iunie – n.r.). Doritori ar fi destul de mulţi, dacă e să ne luăm după numărul de candidaţi care îl depăşeşte pe cel al posturilor scoase la concurs“, a declarat Dumitru Secășan, managerul Spitalului Județean de Urgență Reșița. De fapt, concurenţa mai mare a fost pentru posturile de infirmieri şi brancardieri, în detrimentul celor de îngrijitori.

La şase posturi de îngrijitori scoase la concurs s-au prezentat doar trei candidaţi, o problemă ce persistă în sistem atât din cauza dificultăţilor pe care le implică o asemenea meserie, cât şi din cea a salariilor atractive din alte ţări oferite unor asemenea calificări şi care creează o mobilitate pe acest segment, resimţită la nivel naţional.

„E decizia fiecărui cetăţean să rămână sau să plece. E vorba de strategia profesională a fiecăruia şi, la o opţiune mai bună, va da curs acesteia. Legislaţia actuală nu permite păstrarea unui angajat pe post nici măcar la medicii rezidenţi, în sensul că nu putem prevedea în contract o «perioadă de fidelitate». Nu mai avem nicio modalitate de a reţine medicii pe post, în afara bunului simţ, a bunei credinţe şi a bunei înţelegeri. La medici însă, nu avem niciun fel de problemă. Toate secţiile şi serviciile sunt acoperite cu medici. La celelalte profesii există o fluctuaţie a personalului ca peste tot. Asta din cauză că pleacă pentru un salariu mai bun afară, se pensionează sau au alte motivaţii“, a mai adăugat dr. Secăşan.

În prezent, structura de personal a Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa are aproximativ 1.100 de angajaţi.