Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – A caracterizat Marian Apostol, liderul Cartel Alfa, anul 2011 prin prisma mişcării sindicale.„Totul a început cu atacul extrem de puternic împotriva salariaţilor din sistemul bugetar şi care şi-a extins efectele şi în zona privată. Încă nu ştiu cum ar putea fi atinsă zona de stabilitate dintre stat şi cetăţeni. Este greu să te lupţi cu puterea. Era evident că tipul de mişcare sindicală trebuia să se schimbe din anii ’90 încoace, la fel ca şi atitudinea oamenilor. Reacţia acestora la situaţia actuală este atenuată de debuşeul plecării la muncă în afară. E vorba de trei milioane de oameni care muncesc peste graniţele ţării şi care câştigă cu mult peste cât ar putea s-o facă în România. Banii sunt cheltuiţi pe lucruri care fac ca respectivele sume să se întoarcă, eventual în ţările din care provin“, a precizat Marian Apostol (foto), preşedintele Cartel Alfa Caraş-Severin.

Legat de rolul sindicatelor în echilibrul dintre angajatori şi angajaţi în contextul noului tip de contract colectiv de muncă, liderul sindical este de părere că sindicatele trebuie să creeze guvernanţilor sentimentul că trebuie să ţină cont de dialogul social, pentru un echilibru prin mijloacele legale la îndemână.

„Fără negocierea contractelor colective de muncă la nivel de muncă şi de întreprindere, dezechilibrul relaţiei ar fi mult mai mare decât se poate povesti. Sindicatele asigură servicii juridice şi economice membrilor lor. Acolo unde nu există sindicate, salariaţii şi le doresc, iar acolo unde există, aceştia se întreabă la ce folosesc. Este un paradox. Sindicatul este o necesitate care a apărut după secole de relaţii sociale. Nici mişcarea sindicală nu e o lume de sfinţi. În Reşiţa şi Caraş-Severin am încercat anul acesta şapte-opt acţiuni de portest. Unele au fost reuşite, altele mai puţin. Am cooptat întreaga structură a societăţii. Din păcate, răspunsul oamenilor nu a fost pe măsura nevoilor“, a mai amintit Marian Apostol.

În viitorul apropiat, confederaţiile sindicale vor strânge rândurile. Cel puţin la nivelul judeţului au fost purtate discuţii preliminare pentru o fuziune între Cartel Alfa şi Blocul Naţional Sindical.

„Încercăm, ca şi răspuns la tot ce s-a întâmplat până acum, să formăm o confederaţie sindicală care să unească cele două organisme. Sperăm să se întâmple asta şi la nivel naţional. Sunt multe lucruri care trebuiesc armonizate. Frământările sindicale vor continua, în mod cert şi la anul, aceste lucruri fiind alimentate şi de întoarcerea celor ce muncesc în alte ţări. Chiar şi atunci când vor fi acţiuni pe care nu sindicatele le vor iniţia, vor fi obligate să fie alături de salariaţi“, a concluzionat Marian Apostol.

Flavius Rotariu