Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Voluntarii identifică și inventariază morile de apă din Banat. În ultima incursiune, voluntarii care au răspuns apelului celor de la Asociația „Acasă în Banat” au reușit să inventarieze 43 de mori de apă din nouă sate. Acțiunea continuă!

Expediţia de sâmbătă, 2 noiembrie 2019, din Ţara Almăjului, a fost una de succes. Organizaţi în echipe, voluntarii „Acasă în Banat“, ajutaţi de ghizii locali Simona Miclău, directoare a Liceului Tehnologic din Prigor şi de profesorul Pavel Panduru, au repertoriat toate morile existente pe raza comunei Prigor (18 mori). O echipă a inventariat morile din Eftimie Murgu (22 mori), iar o alta a verificat alte trei mori din apropiere, dar în afara arealului Almăjului.

„La finalul zilei am tras linie şi am numărat 43 de mori, un record al proiectului. Au fost colectate informaţii despre starea de conservare a morilor, instalaţiilor şi ierugilor, denumire, istorie, legende locale etc. Profesorul Pavel Panduru, fost director al Şcolii Prigor şi autor al monografiei comunei, este o adevărată istorie vie şi a fost o plăcere să povestim cu dumnealui despre viaţa oamenilor din perioada de glorie a morilor de apă“, susţin cei de la Asociaţia „Acasă în Banat“.

Morarii i-au primit cu bucurie pe vizitatori, le-au pus la dispoziţie chiar şi documente vechi. S-au testat multe mori şi s-a măcinat porumb.

De la începutul proiectului şi până în prezent au fost repertoriate 91 de mori în 40 de sate răspândite în tot judeţul Caraş-Severin. În a doua jumătate a proiectului, expediţiile vor fi organizate în zonele cu o concentrare mare de mori: Almăj-Dalboşeţ, Oraviţa-Răcăşdia, Sicheviţa-Gârnic şi Cornereva-Topleţ. Voluntarii se pot înscrie trimiţând un email la adresa acasainbanat@gmail.com.

Nina Curiţa